2011-02-26 14:26:49• hírek • Tárkányi Béla/MTI

Boc is, Ponta is az RMDSZ-nek udvarolt

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az egyik legmegbízhatóbb politikai szereplője volt a romániai közéletnek - ezt a gondolatot fogalmazta meg szombaton Nagyváradon a kongresszushoz intézett üzenetében Traian Basescu államfő és a felszólaló Emil Boc miniszterelnök.

Annak, hogy Románia szebb és erősebb állammá váljon, az a záloga, hogy a népcsoportok megtarthassák önazonosság-tudatukat és kultúrájukat - hangsúlyozta Basescu, hozzátéve, hogy ő ebben mindig partner lesz. Az RMDSZ jelentős eleme a romániai politikai életnek - mondta az államfő.

Emil Boc miniszterelnök úgy fogalmazott: ez a szövetség az elmúlt két évtizedben az egyik legkomolyabb és felelősségteljesebb politikai ereje volt a romániai közéletnek, az utóbbi időszakban pedig megbízható koalíciós partnerként segített megmenteni az országot a gazdasági összeomlástól. A miniszterelnök külön méltatta Markó Bélát, akinek - mint fogalmazott - gazdag politikai tapasztalata és kiegyensúlyozottsága nagyban hozzájárult az ország stabilitásához.


Emil Boc miniszterelnök az RMDSZ kongresszusán
Emil Boc miniszterelnök az RMDSZ kongresszusán


Victor Ponta, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke a nagyváradi RMDSZ-kongresszuson kortesbeszédében kijelentette: csak az RMDSZ-en múlik,  hogy  csatlakozik-e az ellenzéki szövetséghez vagy nem.

A román ellenzéki PSD, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Konzervatív Párt (PC) alkotta Szociál-Liberális Szövetség (USL) társelnökeként Ponta kifejtette, hogy az ellenzéki szövetség "a mostaninál kevésbé korrupt kormányzást és jólétet" akar románoknak és magyaroknak egyaránt.

Ponta szerint a romániai magyarok is elégedetlenek az ország helyzetével, és azt akarják, hogy kilábaljon minél hamarabb az "erkölcsi, politikai és gazdasági válságból", amelyben Ponta szerint jelenleg Románia található. A PSD elnöke szerint az USL ebbe az irányba vezető úton akar haladni a továbbiakban az RMDSZ-el együtt.

Crin Antonescu liberális pártelnök is reményét fejezte ki, hogy az RMDSZ a román ellenzék "nagyszabású politikai projektjéhez" nem 2012-ben, a következő parlamenti választások nyomán, hanem már a következő hetekben csatlakozni fog.


Victor Ponta, a PSD elnöke az RMDSZ kongresszusán
Victor Ponta, a PSD elnöke az RMDSZ kongresszusán


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: