2013-04-19 09:05:42• hírek • MTI

Ártatlannak vallotta magát a ricin postázásával gyanúsított férfi

Ártatlannak vallotta magát egy mississippi szövetségi bíróságon csütörtökön az a férfi, akit annak gyanújával vettek őrizetbe, hogy feltehetően ricint tartalmazó levelet küldött az amerikai elnöknek és egy republikánus szenátornak.

A szövetségi ügyészség azzal vádolta a szerdán elfogott 45 éves Paul Kevin Curtist, hogy "ártalom okozásával fenyegette" Barack Obama elnököt, és egyéb fenyegetéseket is intézett másokhoz a postán keresztül.
Curtis ügyvédje, Christi R. McCoy kijelentette: még nem döntötte el, kérjen-e meghallgatást annak megállapítására, hogy ügyfele beszámítható-e szellemileg. A férfit legalább három éve kap gyógyszeres kezelést mániás depresszió miatt.
A vádlott korábban azt állította, hogy egy szervkereskedelemre irányuló összeesküvés nyomaira bukkant, amit a vezető politikusok nem hajlandók tudomásul venni, a hatóságok pedig az ő lejáratására törekednek. Curtis volt felesége elmondta, hogy a férfi szerint a hatóságok drónokkal kémkednek utána. A vádlott egyébként ablakmosásból él, szabad idejében pedig Elvis-imitátor.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint nincs semmilyen összefüggés a küldemények és a bostoni kettős robbantás között. Curtis összesen három levelet adott postára: egyet Obamának, egyet Roger Wicker szenátornak, egyet pedig egy mississippi bírónak.

"Jogtalanságot látni és nem nyilvánosságra hozni annyit jelent, mint csendestársnak lenni. KC vagyok és jóváhagyom ezt az üzenetet" - állt a Tennessee állambeli Memphisből feladott levelekben.
A Wickernek küldött levélről a helyszíni és egy magánlaboratóriumban végzett vizsgálat is azt állapította meg, hogy ricint tartalmaz. Az FBI a szenátornak és az elnöknek szánt küldeményeken végzett, saját végleges vizsgálatának eredményét még nem hozta nyilvánosságra. Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy ezzel a méreggel kapcsolatban a vizsgálatok gyakran tévesnek bizonyulnak.

Feltehetően a ricinküldemények ügye által keltett fokozott nyugtalanság miatt szerdán a washingtoni szenátusban három gyanús csomagot vizsgáltak meg, továbbá három szenátor állította azt, hogy a választókörzetében működő irodájába kapott veszélyesnek tűnő küldeményt. Valamennyi küldemény ártalmatlannak bizonyult.

Csütörtökön egy gyanús küldemény miatt kiürítették az amerikai haditengerészet postázóját. Végül ott sem találtak mérget.
A ricin a ricinus magjából kivont, rendkívül mérgező fehérje, a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. Már nagyon kis mennyiségben halált okoz. A méreg olyan erős, hogy 500 mikrogrammja is megölhet egy embert, ha belélegzi vagy bekerül a vérébe. A szernek nincsen ismert ellenanyaga.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: