2013-06-13 10:42:31• hírek • MTI

Ártatlannak vallotta magát a három nő rabtartója

Ártatlannak vallotta magát szerdán Ariel Castro, akit azzal vádolnak, hogy elrabolt és mintegy tíz éven át fogságban tartott három nőt, akiket rendszeresen bántalmazott és megerőszakolt.

Az 52 éves volt iskolabusz-vezetőt, aki a rabként tartott egyik nőnél veréssel és éheztetéssel öt alkalommal kényszerített ki vetélést, emberöléssel is vádolják, amiért halára is ítélhetik, ha bűnösnek találják.

A férfi ellen ezen felül Amanda Berry, Georgina DeJesus és Michelle Knight elrablása miatt 177, nemi erőszak miatt pedig 139 pontban emeltek vádat. Az ügyészség eddig csak a 2002 augusztusa és 2007 februárja között elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban fordult a bírósághoz, így Castróval szemben az eddigi 329 vádponton felül további vádemelések várhatók.
A narancssárga rabruhát viselő Ariel Castro a kevesebb mint egy percig tartó keddi bírósági meghallgatáson nem szólalt meg, csak az ügyvédje, Craig Weintarub beszélt. Weintraub később a sajtónak elmondta, hogy a védelem szeretné elkerülni a "szükségtelen" bírósági tárgyalást, ha ügyfele vádalku keretében elkerülheti a halálbüntetést.
Az ügyészség jelezte, hogy tanulmányozza a védelem indítványát.

A vádlott 80 millió dolláros óvadék fejében védekezhetne szabadlábon. A férfit a múlt hétig öngyilkosság-megelőző megfigyelés alatt tartották a börtönben.
A bűncselekmény-sorozatra május elején derült fény, amikor az egyik áldozatnak, Amanda Berrynek a rabságban fogant, hatéves kislányával együtt sikerült megszöknie a fogságból. Knight 2002-ben, 20 éves korában, Berry 2003-ban 17 évesen, DeJesus pedig 2004-ben 14 esztendősen tűnt el, nem messze attól a háztól, ahol Castro - gyakran láncra verve - fogva tartotta őket.
Tetteiről a férfi naplószerű feljegyzéseket is készített, amelyekben sajtójelentések szerint arra hivatkozott az általa elkövetett bűncselekmények igazolásaként, hogy a múltban őt is bántalmazták szexuálisan a családtagjai. Castro az áldozatokat hibáztatta az elrablásuk miatt. A feljegyzésekben felmerült az öngyilkosság gondolata is.

A sajtónak nyilatkozó környékbeliek azt állították, hogy az elmúlt években időben két alkalommal is kihívták a clevelandi házhoz a rendőrséget. Először egy szomszéd telefonált a körzeti őrszobára, mert egy gyerekarcot látott a padlásablakban és odabentről csapódásokat hallott. A rendőrök kiszálltak, de el is mentek, amikor senki sem nyitott nekik ajtót.
Egy másik alkalommal azért szóltak a rendőrségnek, mert két idős asszony két kutyanyakörvet viselő, négykézláb járó, meztelen nőt pillantott meg Castro hátsó udvarában. A rendőrség nem találta nyomát a hívásnak.

Lapjelentések szerint Castro az emberrablások előtt a saját családját is állandóan terrorizálta. Élettársát többször súlyosan bántalmazta, közös gyerekeiket elszakította tőle, és a nőt a beszögezett ablakú házában arra kényszerítette, hogy egy kartondobozban éljen.

Az erőszak a Puerto Rico-i származású Castro család következő nemzedékére is átszállt: az emberrabló egyik lánya, Emily Castro jelenleg 25 éves börtönbüntetését tölti, mert 2007-ben megkéselte csecsemőjét. Noha az anyja már halottnak vélte, a 11 hónapos gyermek túlélte a gyilkossági kísérletet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: