2010-09-03 12:28:28• hírek • MTI/APA

Ártalmas lehet a szívre az ultramaratoni futás

Ártalmas lehet a szívizmokra az ultramaratoni futás - állapították meg a liverpooli Countess of Chester Kórház kutatói.

A szakemberek a Lakeland Race elnevezésű versenyen részt vevő 45 futót vizsgáltak. A sportolók legkevesebb 80 kilométert teljesítettek - részben dombos szakaszokon. A táv megtétele után a futók 96 százalékánál magas volt a troponin-1 enzim szintje, amely lehetséges kiváltója a szívizom sérüléseinek. A vizsgált résztvevők 12 százaléka mutatta szívizom-károsodás egyértelmű jeleit, hat százaléknál szívműködés gyengülését észlelték.

A vizsgált sportolók életkora 26 és 62 év között volt, korábban mindannyian teljesítettek már maratoni vagy ultramaratoni távot. A vizsgálat előtt egyiküknél sem tudtak szívproblémákról. "Az ultramaratoni futás sportorvosi szempontból komolyan megkérdőjelezhető" - hangsúlyozták szakértők, hozzátéve hogy a felkészülés az évek során fokozza a halálozás veszélyét.
A maratoni távra heti ötven, az ultramaratonira heti 80 kilométeres edzésre van szükség. Az ideális penzum heti három alkalommal alkalmanként 45-60 percnyi aerob mozgás. Ez azonban kétségtelenül kevés a maratoni futáshoz.


Maratoni futók
Maratoni futók


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: