2010-06-24 20:00:03• hírek • Kocsis Zoltán

Arrivederci, Italia!

A fásult címvédő csoportutolsóként kiesett, veretlenül búcsúzik Új-Zéland.

És robbant a bomba Johannesburgban! Az egész tornán fásult, motiválatlan, elképzelés nélkül játszó, a védekezésben sokat hibázó Olaszország címvédőként nem élte túl a csoportkört. Pedig az újonc Szlovákia ellen egy döntetlen is elég lett volna a (dicstelen) továbbjutáshoz, köszönhetően annak, hogy Új-Zéland (a várakozásoknak megfelelően) nem tudta legyőzni Paraguayt. De a kivik veretlenül zárták a tornát, ráadásul úgy, hogy a csoportban megelőzték a négy évvel ezelőtti győztes squadra azzurrát.

Olaszország ugyanúgy kezdte a találkozót, mint a korábbi kettőt: lendületesen, de teljesen veszélytelenül. Szlovákia megilletődött és tiszteletteljes játéka addig tartott, amíg a 25. percben de Rossi el nem veszített egy labdát saját tizenhatosa előtt. Kucka kiugratta Vitteket, aki magabiztosan lőtte ki a kapu bal alsó sarkát. Akárcsak az előző két meccsen, Olaszország ismét hátrányba került tehát, miközben négy évvel ezelőtt az egész tornán csak két gólt kapott (egy öngólt és egy tizenegyest). Marcelo Lippi tanítványai ezúttal sem tudtak mit kezdeni a helyzettel, így Strba és Kucka révén továbbra is a szlovákok voltak veszélyesebbek.

A szünetben háromra nőtt az olasz csatárok száma a pályán, di Natale kétszer helyzetbe is került, ám Muchának nem okozott komolyabb gondot. Nem úgy a 66. percben Quagliarella, aki egy kavarodás után lőtt kapura, Skrtel a gólvonalról (vagy mögüle, ez már örök rejtély marad) mentett. Az olasz lendület gyorsan elfogyott, Szlovákia szinte végig irányította az eseményeket, Stoch ziccere után pedig Vittek duplázta meg góljai számát a 74. percben, Hamsik remek passza után. Ekkor úgy tűnt, mindent eldőlt, csakhogy a 81. percben Olaszország váratlanul szépített: az egész világbajnokságon rendkívül szürke és apatikus Iaquinta ezúttal sarokkal tette vissza a labdát Quagliarellának, az ő lövését Mucha még hárította, de a kipattanót di Natale bevágta.


Robert Vittek két góllal búcsúztatta a címvédőt
Robert Vittek két góllal búcsúztatta a címvédőt


Feléledtek az olasz remények és mintha a tűz is fellobbant volna a játékosokban, ám a védelem gyorsan megtalálta az ellenszerét, ami jobban hatott egy veder hideg víznél. A 89. percben bedobást végeztek el a szlovákok, Kopunek elé kerül a labda, a talján védelem amatőr módon rá nem figyelt, így ő beemelte a kétségbeesetten menteni igyekvő Marchetti fölött. Tényleg minden eldőlt, gondolták sokan, ám a rendkívül agilis Quagliarella (akinek ez volt az első meccsen a tornán) a 91. percben a világbajnokság egyik legszebb gólját szerezte: 18 méterről nemes egyszerűséggel átemelte a labdát Mucha fölött. Eddigi teljesítménye miatt azonban ezúttal Fortuna is hátat fordított Itáliának, a 95. percben ugyanis Pepe négy méterről képtelen volt kapuba találni. Pedig az a gól továbbjutást jelentett volna Olaszországnak. Bár dicstelen és érdemtelem továbbjutást, de mégis továbbjutást...

A másik meccsen ugyanis Paraguay tudta: amennyiben nem kap ki a rendkívül szimpatikus, de támadásban erőtlen Új-Zélandtól, akkor mindenképpen továbbjut. Így hát a dél-amerikaiak szinte semmit nem kockáztattak, az óceániaiak pedig tudták, számukra veretlenül zárni a tornát felér a továbbjutással. Így hát egyik gárda sem tett sokat azért, hogy gólt szerezzen, az első félidőben Caniza és Valdez okozott csak komolyabb ijedelmet Paston kapuja előtt. A fordulás után Új-Zéland kissé bátrabbnak tűnt, Elliott helyzetig is eljutott, ám ebből ugyanúgy nem lett gól, mint a meccs legnagyobb zicceréből a másik kapu előtt. Az eset a 76. percben történt, amikor Benitez lövését Paston bravúrral védte, a laszti Barrios elé került, a Dortmund csatára azonban kapu mellé lőtt.

Így hát az F csoportot nem kis meglepetésre Paraguay nyerte öt ponttal, megelőzve a négy pontos Szlovákiát, valamint a három pontos Új-Zélandot. A címvédő Olaszország pedig megélte azt a szégyent, amit legutóbb Franciaország 2002-ban: címvédőként nem tudott továbbjutni a csoportból, amelyet utolsóként zárt. Apropó, franciák: 2006 júliusában, a berlini döntőben Olaszország pont a Franciaországot múlta fölül büntetőkkel, idén pedig mindkét csapat szégyenszemre máris búcsút intett a világbajnokságnak.

Ezzel pedig eldőlt az is, hogy Marcelo Lippi nem lép Vittorio Pozzo nyomdokába: ő az egyedüli ugyanis, aki edzőként két világbajnoki címet tudott nyerni, ráadásul 1938-ban megvédte a négy évvel korábban szerzett trófeát...Olaszországgal.

Szlovákia - Olaszország 3-2
gólok:
Vittek (25., 73.), Kopunek (89.), illetve di Natale (81.), Quagliarella (92.)
Szlovákia: Mucha - Pekarik, Skrtel, Durica, Zabavnik - Strba (Kopunek, 87.), Stoch, Hamsik, Vittek (Sestak, 93.) - Kucka, Jendrisek (Petras, 94.)
Olaszország: Marchetti - Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Criscito (Maggio, a szünetben) - Montolivo (Pirlo, 56.), De Rossi, Gattuso (Quagliarella, a szünetben) - Iaquinta, Pepe, Di Natale
Paraguay - Új-Zéland 0-0

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: