2017-04-10 17:15:59• hírek • refszatmar.eu

Árpád hős magzatjai felvirágozának virágvasárnapon, Németiben

Áldott zenés áhítaton vehettek részt sokan Szatmárnémeti-Németi Református templomában virágvasárnapon. A budapesti Kodály Zoltán Férfikar örvendeztette meg immáron második alkalommal a várost. Több felekezetből és gyülekezetből is érkeztek az alkalomra magyar testvérek.

Vasárnap délután 17 órától Gáti Tibor segédlelkész imája hangolt az alkalomra. Sipos Miklós házigazda lelkipásztor szólt, és abbéli örömének adott hangot, hogy ismét köszönthette az énekkart, majd átadta a szót Pálinkás Péter karnagynak, aki elmondta, igyekeztek olyan tiszta szívvel és alázattal érkezni, ahogyan az Úr Jézus is tette az első virágvasárnapon.

A Kodály Zoltán Férfikar előadásának első részében az Égi országról szóló vallásos énekeket közvetített, majd a földi hazáról hangzott felpezsdítő, hazafias énekcsokor. Többek között felcsendültek a: Gyertek áldjuk Istent, Isten élő Lelke jöjj, Krisztusom kívüled, Mint a szép híves patakra című énekek. Az összeállítás második felében pedig a megszólalt a Tartsd meg hazánkat Isten kezdetű ének, Bánk bán részletek, Szép vagy gyönyörű vagy Magyarország és több más remekmű, amit csak mi magyarok érthetünk és élhetünk.

A végén természetesen nem maradhatott el a Himnusz és a Székely himnusz sem, előbbit most a második versszakkal együtt zengték, kiemelve a gyülekezet számára a „megbűnhődte már e nép a múltat s jövendőt” panaszáradatából az „Árpád hős magzatjai felvirágozának” vigasztaló örömhírét.

A férfikórus egyébként 114 éve folyamatosan működik, szolgálja a magyar kultúra, a dal- és zenekultúra  ügyét, felvállalva annak terjesztését országon belül és kívül is. Ápolja és őrzi a magyar férfikari énekkultúra hagyományait. A kórus karnagya 1984-től a művészeti vezető Pálinkás Péter, aki 2002-ben a „Magyar Kultúra Lovagja” címet nyerte el, 2009-ben karnagyi munkásságáért KÓTA díjat kapott. A férfikar legutóbb elnyert művészeti besorolása: „Nemzetközi cum laude hangversenykórus”. Ismét igazi lelki értékkel gazdagodott tehát Szatmárnémeti jelenlevő népe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: