2007-12-26 17:51:22• hírek • Szatmar.ro

Aromaterápia: illatok és érzelmek

illtokAz aromaterápia illatok és aromák által segítséget nyújt a különböző betegségek gyógyításában.

Az aromaterápia a természetes gyógymód egyik ágazata, amely az illatok és aromák által segítséget nyújt a különböző betegségek gyógyításában. Az aromaterápia hatékonyságának oka a szaglás központja, amely az agy ugyanazon féltekén található, amely egyébként az érzelmekért is felel.

Minden illat összefügg egy érzelemmel, tehát nincs olyan illat, amely közömbösen hagyna bennünket: vagy tetszik, vagy viszolygunk tőle. Számos esetben egy betegség oka a krónikus stresszben lelhető fel és mindez az érzelmi szférához kötődik. Az aromaterápia során, nem szabad hagyni, hogy a stressz betegséggé alakuljon.

Mellékhatások nélkül

Az aromás eszenciák hatnak a szervezet belsejére és külsejére is egyaránt, ennek ellenére nem alakítanak ki függőséget.

Az aromaterápiát egy minimum 20 fokos szellőztetett szobában kell elvégezni. Gyújtsunk illatos pálcikákat, párologtassunk illatos olajokat, vagy növényi kivonatot tartalmazó eszenciákat csepegtessünk a fürdővízbe.

Egy jobb eredmény elérése érdekében elvégezhetjük az aromaterápia egész folyamatát: használjunk aromaterápiás tusfürdőt, ezt követően fürödjünk meg a növényeket tartalmazó vízben, majd végezetül kenjük be testünket növényi kivonatú testápolóval.

Az illóolajok használata

Függetlenül attól, hogy az illatos olajat párologtatóba csepegtetjük, a szobába fújjuk, vagy a fürdővízhez adjuk hozzá, ugyanazt az előnyös eredményt érjük el. Az olajok adagolását tekintve, általában 6-8 csepp olajat adjunk hozzá 20 liter vízhez. A fürdés 5 perctől 30 percig tarthat, és nem kell lezuhanyozni a fürdést követően.

Az ízületek és izmok masszírozása esetén adagoljunk 2-4 csepp olajat egy kanál olívaolajhoz és masszírozzák át a fájdalmas részeket. Ha egész testünket szeretnénk megmasszírozni, az olajat keverjük össze egészségügyi szesszel. A fejfájások és légzési problémák esetén végezzünk inhalációt 2-3 csepp olaj, vízhez való adagolásával.

Használat előtt végezzünk allergiatesztet. Csepegtessünk egy kevés olajat a könyökhajlásra és figyeljük meg 10 órán keresztül bőrünk reakcióját. Ne felejtsük el azt sem, hogy az olajok semlegesítik a homeopátiás gyógyszerek hatását.
 
Az olajeszenciák hasznossága

A csombor, levendula, eukaliptusz és fenyő eszenciák antiszeptikus (méregtelenítő) hatást váltanak ki a légzés és az emésztés területén, a rozmaring pedig jó hatással van az epe működésére.

 
A fokhagyma, hagyma és citrom meggátolja a vese és epekövek képződését, a majoránnának, ánizsnak és vasfűnek pedig görcsoldó hatása van.

A citromillat csökkenti a stressz képződését, és a citromhéj illata enyhíti a fejfájást. A kezdeti stádiumban lévő herpesz is visszahúzódik, ha citromolajjal kenjük be.

A rozmaring erősíti az idegrendszert, javítja a vérkeringést és hasznos a reumás panaszokban is.

 A rózsának nyugtató és antidepresszáns hatása van, és egyúttal stimulálja a szívműködést is.

 A nyugalom forrása: levendula, menta és komló

A levendula elősegíti a könnyű alvást és felszabadítja a légutakat. A mandarin energiaforrást jelöl, és mentával való keverése megelőzi a bőrrepedések kialakulását.

A menta hasznos még hűlés esetén is, elősegíti az emésztést, megszünteti a fejfájást, és a stressz okozta nyomást. Kiegyensúlyozza az érzelmi állapotot, és sikeresen orvosolja a tengeri betegséget, vagy a repülő, illetve autó okozta rosszullétet.

Töltsük meg párnánkat hársfavirággal, mentával, komlóval és babérlevéllel és biztosak lehetünk benne, hogy álmunk mély lesz és frissítő.

A szervezet újjáépül a hegyi és tengeri aromák által.

A tobozok illatának nyugtató hatása van és helyreállítja a tüdő működését. A tengeri aromák (jód, sós fuvallat) megújítják a stressztől gyötört szervezetet. A tengeri só és kámfor fürdővízhez való adagolása energiát és vitalitást kölcsönöz szervezetünknek. A vanília stimulálja a nők szexuális aktivitását.

A meghűlés ellensége a fahéj és a bazsalikom.

A bazsalikom hasznos az emésztési zavarok, a stressz a depresszió és az álmatlanság kezelésében. A kaporolajat felhasználhatjuk olyan betegségek orvoslásában, mint a: hólyaghurut, bőrbetegségek, emésztési zavarok, hányinger.

Az édes illatokat (liliom, jázmin, orgona) nem szabad sok ideig inhalálni, ellenkező esetben fejfájást és hányingert idéznek elő.

A nagy étvággyal rendelkező személyek, amelyek fogyni akarnak, használják a következő trükköt: evés előtt szagolják meg az ételt. Ha jól laknak az illattal, akkor nem fognak olyan sokat enni és nem terhelik túl a szervezetet.

Ha nincsenek drasztikus változások szervezetünkben, csupán pár rendellenességgel küszködünk, az aromaterápia képezheti az egyedüli hasznos gyógymódot. Az aromaterápiát nem ajánlatos hosszú távon használni és a 7 éven aluli gyermekek esetében kifejezetten ellen javallt. Az iskolás gyermekek viszont kifejezetten jól tolerálják az aromaterápiás kezeléseket.

Szelényi Anna

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: