2010-12-30 15:34:52• hírek • Szatmar.ro

Argentína első számú futballexportőr lett

A másfél nap múlva véget érő 2010-es esztendőben majdnem kétezer argentin labdarúgó igazolt külföldre, ezzel pedig Lionel Messi hazája megelőzte a futballexportőrök listáján a nagy rivális Brazíliát -az utóbbi évtizedekben először.

A lassan elköszönő 2010-es esztendőben 1.800 labdarúgó hagyta el a pampák országot, hogy külföldön próbáljon szerencsét. Ez a szám pedig 360-al több, mint a brazil „futballkivándorlók" száma. Az idén külföldre szerződött argentin játékosok összértéke 88 millió euró, ami azt jelenti, hogy egy focistáért átlagban 50.000 euró körül fizettek. Ebből kiderül tehát, hogy természetesen nem minden külföldre igazoló argentin futballista extraklasszis. Ennek ellenére az idén külföldre szerződők 75%-a Európában keresi a boldogulást.

Annak, hogy idén Argentína megelőzte Brazíliát a futballisták eladásában, vélhetően nem az az oka, hogy manapság kevesebb ügyes futballista-palánta futkos a Copacabana homokjában. Sokkal inkább abban kereshető a magyarázat, hogy míg az argentin törvények lehetővé teszik, hogy a számtalan focisuli tehetségei külföldre igazolhassanak, addig ezt a környező országokban csak a klubok tehetik meg.


vajon a szurkolók mit szólnak az exódushoz?
vajon a szurkolók mit szólnak az exódushoz?


Lényeges szempont az is, hogy a brazil egyesületek egyre inkább próbálják megtartani tehetségeiket. A klubok ezt egyre inkább meg is tehetik, kihasználva, hogy a brazil gazdaság az utóbbi években rohamos növekedést produkált: az idei első fél évben 8,8%-al nőtt az egy főre eső nemzeti össztermék. Mindezt jól példázza a Chelsea esete a Santossal és Neymarral. Az angolok 30 millió eurót ígértek a nyáron a 18 éves tehetségért, akinek évi 3 millió fizetést adtak volna. A Santos azonban egy szponzor segítéségével maradásra tudta bírni a csatárt, akinek 2,3 millió euróra emelte a bérét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: