2006-12-27 17:11:54• hírek • István Löchli

Lesz-e petárdázás?

 Bár törvény szerint tilos petárdát árusítani, venni vagy használni, feketén könnyen beszerezhető.

Mint a többi EU tagország, az újonnan csatlakozó Románia is megtiltotta a petárdák árusítását, vásárlását és használatát. Ennek értelmében, súlyos pénzbírságban, vagy börtönbüntetésben részesülhetnek azok a személyek, akiket rajtakapnak, hogy árusítják vagy használják e pirotechnikai eszközöket.

 A határőrség fokozott ellenőrzést tart, hogy ne lehessen behozni az országba engedély nélküli pirotechnikai eszközöket. A Szatmár megyei határátkelőkön jelenleg is gőzerővel folytatódnak az ellenőrzések, minden autót átvizsgálnak illegális árúkat keresve.

Vlad Florentin, Szatmár megyei rendőrfőkapitány- helyettes elmondása szerint  a vakációt megelőzően  több iskolába ellátogattak, és 25 osztályfőnöki órán több mint 5OO diákkal ismertették ezen ünnepi hóbortokra vonatkozó legújabb jogszabályokat és az ezek megszegésével járó büntetéseket. Ezt azért is szükségesnek látták, mert a petárdahasználók mintegy 70 százaléka fiatalkorú, akik nincsenek tisztában tetteik súlyos következményeivel. Csak a tavaly ketten meghaltak, illetve 420-an súlyosan megsérültek a petárda használata miatt.

Habár a határátkelőkön fokozottan vizsgálják a gépjárműveket, hogy kiszűrjék a csempészeket, információink szerint továbbra is kaphatóak a piacokon petárdák. Többféle típus kapható, az egyik viszonteladó elmondása szerint, ha szükséges, még a nagyobb kaliberűeket is be tudják szerezni.

Mindenkinek számolni kell azzal, hogy akit tetten érnek, akár eladó, akár használó, súlyos anyagi büntetésben vagy akár börtönbüntetésben is részesülhet, ezért csak az arra kijelölt pirotechnikai üzletekben vásároljunk, ahol nem olyan hangos, de legális petárdákat vásárolhatunk. Mindenképpen figyeljünk arra, hogy a csomagoláson legyen román nyelvű felirat, és a puskaportartalom ne haladja meg a 3 grammot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: