2014-01-29 12:28:41• hírek • MTI

Arbuzov veszi át az ukrán kormány vezetését

Ideiglenesen Szerhij Arbuzov első miniszterelnök-helyettes lett a kormány elsőszámú vezetője Ukrajnában, miután az államfő kedden elfogadta Mikola Azarov miniszterelnök lemondását.

A minisztertanácsról szóló ukrán törvény értelmében, ha a miniszterelnök távozik posztjáról, helyét első helyettesének kell átvennie. A kormány ügyvivőként működik tovább mindaddig, amíg az államfő által előterjesztett új kormány összetételét el nem fogadja a parlament.

Szerhij Arbuzov azok közé a fiatal, az utóbbi időben komoly befolyást szerző tisztségviselők közé tartozik, akikről elemzők azt tartják, hogy Viktor Janukovics elnök juttatta őket pozíciókhoz saját hatalmának megszilárdítása érdekében. Arbuzov szoros üzleti kapcsolatban áll Janukovics idősebbik fiával, Olekszandrral, aki apja elnökségének ideje alatt megsokszorozta vagyonát. A helyi sajtó által "családként" emlegetett csoport tagjai mind Donyeck megyéből származnak, akárcsak Janukovics elnök.

Arbuzov 1976-ban született a kelet-ukrajnai Donyeckben. Az egyetemen közgazdaságot tanult, pénzügyekre szakosodott, s 1997-ben szerzett diplomájával rögtön a bankszakmában helyezkedett el. Elsőként a Privatbank egy települési részlegvezetője lett a megyében, így egyben édesanyja beosztottja, aki akkor a Privatbank Donyeck megyei vezetője volt.

Miután több bankban is betöltött vezető pozíciókat, 2010 júniusában Mikola Azarov miniszterelnök kinevezte az állami Ukreximbank felügyelő bizottságának elnökévé. Ugyanez év szeptemberétől a nemzeti bank első elnökhelyettese, majd december 23-tól - 34 évesen - a jegybank igazgatóságának elnöke lett.

2012. december 24-én nevezte ki az államfő Azarov miniszterelnök első helyettesévé.

A 2012 őszén tartott parlamenti választások nyomán létrejött jelenlegi kormányban már a kezdetektől fogva igen befolyásos szerepet töltött be. Az EU-párti ellenzéki tüntetések tavaly novemberi kezdete előtt többször is felröppent a híre annak, hogy Azarovot hamarosan meneszti Janukovics elnök, és Arbuzov veszi át tisztét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: