2011-09-01 09:28:08• hírek • MTI

Aranyláz fertőzte meg Ausztráliát

Ausztrália a világ második legnagyobb aranytermelője Kína után és az Egyesült Államok előtt. Bányáiból 2010-ben 266 tonna fém került ki 12 milliárd dollár értékben. Összehasonlításképpen: az Egyesült Államok ugyanabban az évben 240 tonnát termelt.

Négy évvel ezelőtt Marco Neróról azt tartották, hogy feljutott a csúcsra. Hét számjegyű jövedelme volt filmeffektusok tervezőjeként, akit a világ legtekintélyesebb, számítógépes animációval foglalkozó stúdiói foglalkoztattak, és éppen befejezte az Oscar-díjas Táncoló talpak munkálatait. A gondolatai azonban már akkor máshol kalandoztak. A negyven éves Nero egyre több időt töltött olyan internetes oldalak böngészésével, amelyek mesés dologgal foglalkoztak: az arannyal.

Mint a Humphrey Bogart által megformált hőst az 1948-ban készült klasszikus alkotásban, az A Sierra Madre kincsében, őt is hatalmába kerítette az "aranyláz", amely egy Sydney közelében lévő, aranykutatók számára felszerelést árusító boltban fertőzhette meg. "Beszélgettem a pult mögött álló eladóval, és megmutatott nekem egy kétunciás aranyrögöt, amely igazán szép volt. A kezembe fogtam, és valószínűleg akkor akadtam horogra" - idézte az effektustervezőt a The New York Times.
Nem sokkal később barátai és családja tiltakozása ellenére otthagyta a filmes munkát, és elment aranyat keresni. Mint kiderült, nem egyedül, mert szép számmal akadtak társai.

Új életet lehelnek az elnéptelenedett településekbe


Augusztusban, miközben a világgazdaság állapota miatti aggodalom tovább nőtt, az arany ára hároméves folyamatos emelkedés nyomán újabb csúcsokat ért el, és ez világszerte egy újkori aranyláz kialakulásának irányába hatott. Marco Neróhoz hasonlóan egyre több ember adja fel jövedelmező városi munkáját Ausztráliában, részben a gyors meggazdagodás reményében, részben pedig a kalandért, amelyet a régi típusú aranyvadászat kínál.
A városból kiáramlók fellendítik a korábbi aranylázak idején létrejött városokban működő kis üzleteket, amelyek a korábbi években nehéz időket éltek át, és magukba a településekbe is új életet lehelnek.

Ott van például a Sydneytől mintegy 270 kilométerre északra lévő Mudgee. 1851-ben mindössze 200 lakosa volt, de miután a közeli Hargravesben az első új-dél-walesi aranyláz kiindulópontján aranyat leltek, a lakosok száma 20 ezerre nőtt. Az elmúlt száz évben az arany árával együtt Mudgee szerencséje is lejjebb szállt. A biztos munkára vágyó fiatalok otthagyták a települést, a pusztító szárazságok pedig a farmereket űzték el. Jelenleg nyolcezren laknak a több mint kétszer annyi lakosra méretezett városban.

"Ez a helyzet azonban ha lassan is, de biztosan kezd megváltozni" - mondta a 47 éves Kim Ellis, aki Lincoln Parsons nevű partnerével az aranyvadászoknak szükséges felszereléseket árusító, Nuggets from Down Under nevű boltot vezeti. Szerinte az elmúlt hat hónapban több új vevő fordult meg az üzletben, mint az azt megelőző öt évben, nem számítva a hétvégi látogatókat, akik csak kikapcsolódásként keresnek aranyat.
"Ahogy az arany ára emelkedik, úgy nő az arany iránti érdeklődés is, és nemcsak az ára, hanem a hozzá kapcsolódó életmód miatt is" - vélekedett.

Nem kell belőle túl sok

Sokak számára az aranykeresés keveset változott a 19. századi aranyláz óta: fogj egy görbe aljú fémtálat, merd tele vízzel és kaviccsal a patakban, rostáld a követ, és reménykedj!
A céltudatosabb aranykeresők számára azonban már léteznek olyan fejlett technológiájú fémdetektorok, mint a Nuggets from Down Underben mintegy 6 ezer dollárért árult Minelab GPX 4800, amelyek jelzik az isten háta mögötti elhagyott vidéken a föld felszíne alatt megbújó aranyat.

Szakértők szerint a kormányoknak a globális pénzügyi válságra adott válasza és az olyan globális javaknak a drágulása, mint az olaj és az élelmiszer, a legfőbb tényezők, amelyek felhajtják az arany árát. Az Egyesült Államokban a költségvetésről zajló vita, illetve az, hogy az ország a Standard & Poor's hitelminősítőnél elveszítette a legjobbnak számító, AAA-s adósbesorolását, ugyancsak az aranyár növekedésének irányába hatott, miként az értéktőzsdék árfolyamainak bizonytalansága és az európai adósságválság is.

Aranyláz régen - újra divatba jött az aranymosás


A jelenlegi aranyláz egyik meghatározó vonása a benne résztvevők kora - mondják sokan. Korábban elsősorban az idősebb korosztályhoz tartozók vadásztak aranyra. "Mostanság viszont azt veszem észre, hogy sok fiatal is foglalkozik vele, szerintem főleg az arany ára miatt" - magyarázta Dean Eisler, az aranyvadászok Prospector's Home nevű sydneyi klubjának az alelnöke.

A Queenslandi Townsville-ből, Észak-Ausztrália trópusi vidékéről érkezett 46 éves Brian Dumesny vállalkozó, aki eddig védelmi megrendelések teljesítésével foglalkozott, ugyancsak ebbe a kategóriába tartozik. Döntéséhez hozzájárult az is, hogy összezördült üzleti társával, de az arany árának legalább akkora szerepe volt abban, hogy foglalkozást változtatott. Elmondása szerint a legnagyobb aranyrög, amelyet eddig talált, 8,8 grammot, vagyis 0,3 unciát nyomott.
"Négy vagy öt évvel ezelőtt még csak száz dollárt ért, most viszont több mint háromszázat. Úgyhogy nem kell belőle túl sok ahhoz, hogy az ember kényelmesen ellegyen, ha érti, mire gondolok" - fogalmazott Dumesny az amerikai lapban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: