2011-01-11 00:18:49• hírek • MTI

Újabb döbbenet: Messié az Aranylabda

Lionel Messi, az FC Barcelona argentin válogatott futballistája nyerte el a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA), valamint a France Football magazin által közösen odaítélt FIFA-Aranylabda díjat, amelyet első ízben adtak át hétfőn a FIFA zürichi éves gáláján.

A katalánok a 23 éves aranylabdás vezérletével megnyerték a spanyol bajnokságot, a Bajnokok Ligája elődöntőjében pedig a később győztes olasz Internazionaléval szemben maradtak alul. Mindkét sorozatban Messi lett a gólkirály 34, illetve nyolc találattal, az argentin nemzeti együttessel pedig a negyeddöntőig jutott a tavaly nyári vb-n.

Messi két klubtársát, a spanyol válogatottal egyaránt világbajnok Andrés Iniestát és Xavit előzte meg a szavazáson, 2009-ben ő kapta az akkor még különálló Aranylabdát és a FIFA Év játékosa címet.

A nőknél szintén "címvédés" történt, ugyanis a brazil Marta diadalmaskodott, ő karrierje során ötödik alkalommal nyerte el az elismerést, ami rekordnak számít.

A futball legnagyobb presztízsű elismerése előtt ítélték oda - immár másodjára - az év legszebb góljáért járó Puskás Ferenc-díjat, amelyet ezúttal a török Hamit Altintop érdemelt ki. A Bayern München futballistája 2010. szeptember 3-án a török válogatott színeiben a kazahok ellen 3-0-ra megnyert Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen egy bal oldalról érkező szögletet 18 méterről, kapásból a bal felső sarokba bombázott, ezzel 2-0-ra alakítva az eredményt.



A FIFA futballbizottsága által kiválasztott tíz szépségdíjas találatra a FIFA honlapján lehetett szavazni. Az elismerést a szenvedő fél, azaz Andrej Sidelnyikov, a kazah nemzeti együttes kapusa adta át.

Ezt megelőzően a hivatásos labdarúgók (FIFPro) szavazatai alapján kihirdették az év csapatát, melyben hatan kaptak helyet a világbajnok spanyol válogatottból. Az év együttesének tagjai: Casillas - Maicon, Pique, Puyol, Lúció - Sneijder, Xavi, Iniesta - Messi, Villa, Cristiano Ronaldo. Mind a 11 játékos jelen volt a névsor kihirdetésén.

Az év edzője a portugál José Mourinho lett, aki az olasz Internazionaléval triplázott, a Bajnokok Ligája mellett megnyerte az olasz bajnokságot és kupát is. Nyáron a Real Madridhoz távozott, amely jelenleg második a Primera Divisiónban, a BL-ben pedig bejutott a nyolcaddöntőbe. Mourinho Vicente del Bosque, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya és Josep Guardiola, az FC Barcelona vezetőedzője előtt végzett az élen.

Az év női edzője Silvia Neid, a német válogatott szakvezetője lett, míg a Fair Play-díjat a haiti U17-es női válogatott kapta.

Az Aranylabda-szavazás végeredménye:
férfiak:

1. Lionel Messi (argentin, FC Barcelona) 22,65 százalék
2. Andrés Iniesta (spanyol, FC Barcelona) 17,36
3. Xavi (spanyol, FC Barcelona) 16,48
nők:
1. Marta (brazil, Gold Pride) 38,20 százalék
2. Birgit Prinz (német, Frankfurt) 15,18
3. Fatmire Bajramaj (német, Turbine Potsdam) 9,96

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: