2018-02-21 14:05:00• hírek • Közlemény

Aranykezű tamarin született a Nyíregyházi Állatparkban

A Nyíregyházi Állatparkban élő szülőállatok 2016-ban érkeztek Angliából és Magyarországról a Nemzetközi Törzskönyvi Program (ESB) keretében.

Mind az apa, mind az anya gondos szülőnek bizonyul, hiszen probléma nélkül cseperedik a jelenleg egy hónapos kölyök. A karmosmajom-félékhez tartozó állatok igen aprótermetűek, mindösszesen 20 cm nagyságúak, és pusztán 50 dkg testtömegűek. A szülők méreteihez viszonyítva viszont az utód minden esetben igen nagyméretű (születéskor kb. 10 dkg), ezért a kölyök hordozásából mindkét szülő kiveszi a részét.


Az apró testméretnek nagy előnye van, hiszen a dél-amerikai esőerdőkben a  legvékonyabb ágakra is kimerészkedhetnek, ahová a ragadozók nem tudják követni őket, ráadásul a felső ágakon lévő gyümölcsökhöz is könnyedén hozzáférnek. A gyümölcsök mellett előszeretettel fogyasztják a gerinctelen és kisebb gerinces állatokat is.


A fák lombkorona szintjén élő állatok madárcsicsergésre emlékeztető hangja messzire elhallatszik, de vokális jelzéseik mellett szaganyagokkal is kommunikálnak fajtársaikkal. A furcsa kinézetű állatok kesztyűt viselő, mesebeli koboldokra hasonlítanak leginkább, ugyanis az állatok testét a végtagok kivételével hosszú, fekete szőrzet borítja. A végtagok narancsos-vöröses színűek. Arcuk sötét színű és szőrtelen, és kissé elálló fülük van.A faj tudományos neve (Saguinus midas) is utal jellegzetes külsejükre, hiszen Midas királynak a legenda szerint minden arannyá változott a kezében.


A Nyíregyházi Állatpark jelenleg a karmosmajmok öt faját tartja, melyek mindegyike tenyészprogram keretében érkezett. A természetben élőhelyük elvesztése sajnos veszélyezteti őket, és nem egy a kihalás szélén áll. Az illegális befogásuk és kereskedelmük szintén problémát jelent populációikra, ezért az európai állatkertek összefogtak a megmentésük érdekében, és koordinált programokban szaporítják őket.

 

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: