2011-06-27 15:18:56• hírek • Kocsis Zoltán

Jó úton halad a szatmári bortermelés

Egyre jobbak a szatmári borok, jó úton halad tehát a megye borászata, legalábbis ezt a konklúziót vonta le a hétvégi megyei borversenyt követően Bence Zoltán borszakértő, a zsűri tagja.

A hétvégén immáron nyolcadik alkalommal került megrendezésre a Szatmár Megyei Borok Versenye, ezúttal Krasznabélteken, melyre összesen 72 mintát szolgáltattak a környékbeli termelők. Ezek közül 15 kapott aranyérmet, 28 ezüstérmet, 12 pedig bronzérmet. A fődíjat a fehér borok között Hetei László krasznabélteki termelő Chardonnay barrique bora hódította el, míg a vörösborok között a túrterebesi Oláh János Dornfelder bora bizonyult a legjobbnak.

Serli Csilla, a Nachbil borászat ügyvezető igazgatója a Szatmár.ro megkeresésre kihangsúlyozta, hogy az ez volt az első olyan verseny, amely megközelítőleg korrekt megmérettetést hozott, ahol szúrópróbaszerűen megpróbálták kiszűrni, hogy a szatmári borversenyen csak Szatmár megyében termett szőlők borai versenyezzenek.

A Nachbil borászat három aranyérmet is kapott (a 2010-es Rozé, 2008-as Trei gratii és 2009-es Syrah) , Serli Csilla minden győztesnek gratulált, és kihangsúlyozta: a verseny célja az igazságos megmérettetés. Egy ilyen próbatétel ugyanis motiválja a termelőket, biztosítja ugyanakkor a tapasztalatcsere lehetőségét és lehetővé teszi az összefogás, az együttműködés kialakulását. „A közös cél, hogy Szatmáron minél jobb borokat termeljünk és hogy ezeket minél jobban promoválni tudjuk", mondta a szakértő.



Ami a színvonalat illeti, Bence Zoltán borszakértő, a zsűri tagja leszögezte: a felhozatal évről évre egyre erősebb. Elmondása szerint, bár a tavalyi év nem volt éppen a legkedvezőbb a szőlősgazdák számára, mégis, kellő odafigyeléssel és szakértelemmel így is elő lehetett állítani minőségi borokat.

„Bár Romániában elsősorban a délen termelt borok az ismertebbek, nálamnál nagyobb szakértők is egyre inkább azt vallják, hogy Észak-Erdélyben lassan egyre jobb minőségű borok készülnek. Ennek oka, hogy az ország déli részén nagyon meleg van és emiatt csökken a borok savtartalma, ami viszont a jó bor elengedhetetlen hozzátartozója", fejtette ki Bence Zoltán. Aki elmondta továbbá, hogy Szatmár megyében a fehér borok közül a Királyleányka, az Ottonel muskotály, az Olasz és a Rajnai rizling, a Chardonnay , a Cserszegi fűszeres valamint a Bakator a legnépszerűbb, míg a vörös borok közül a Syrah, a Merlot, a Kékfrankos és a Pinot noir.

Serli Csilla felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy bár a sajtóban a Krasznabélteki Polgármesteri Hivatal, a Megyei Tanács, a megyei Agrárkamara szerepel, mint szervező, ám több krasznabélteki termelő segítségét is ki kell emelni, úgy mint Leiher Géza, Weissenbacher László, Brutler Katalin, Hetei László, Tepfenhart Béla és Schlanger János.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: