2018-05-09 07:51:53• hírek • MTA

Arany János-éremmel jutalmazták a szatmári születésű Biró Annamária munkásságát

Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás
Fotó: mta.hu/Szigeti Tamás

Az Arany János-érmet 2002-ben, az Arany János-díjat 2004-ben alapította az MTA a nem Magyarországon dolgozó magyar tudósok, kutatók munkájának elismerésére.

A díj odaítélésének kritériuma elsősorban a tudományos teljesítményt, az érem emellett a magyar közösségért végzett munkát is honorálja. Arany János-díjat 2018-ban három, Arany János-érmet pedig két külhoni magyar kutató vehetett át Lovász Lászlótól; a díjazottak száma ezzel összesen 126-ra emelkedett. Az éremmel jutalmazott kutatók között pedig ebben az évben ott van a szatmárnémeti születésű Biró Annamária is.
 

A szatmárnémeti születésű Biró Annamária egyetemi tanulmányait Kolozsváron a BBTE magyar–német szakán végezte, majd részt vett az Irodalom és Társadalom magiszteri programban, 2004-től a Hungarológiai Doktori Iskola hallgatója. Német–magyar eredetvita Erdélyben című doktori disszertációját 2009-ben védte meg. Doktori tanulmányai alatt (2004–2009) elkezdett tanítani a BBTE Magyar Irodalomtudományi Intézetében, ahol a Felvilágosodás és reformkor szemináriumok vezetője. Ezután a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusaként tevékenykedett. 2017-ben egyetemi adjunktusként visszatért a BBTE-re. Fő szakterületei a magyar felvilágosodás és reformkor irodalma, a magyar művelődéstörténet és a művészetszociológia. Elsősorban Aranka György irodalom- és kultúraszervező tevékenységét kutatja, ő rendezte sajtó alá Aranka Erdély-történetét, fontos kötete a Nemzetek Erdélyben. August Ludwig Schlözer és Aranka György vitája (2011). 2016-ban Bolyai-ösztöndíjat kapott.
 

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) munkájába 2008-ban kapcsolódott be, először tudományos kutatóként, később az EME Kiadó szerkesztőségi titkáraként, 2010-től pedig felelős kiadóként. Felelős kiadói minőségében kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a kiadó által megjelentetett könyvek, kiadványok széles körben ismertté váljanak, nemcsak Erdély-szerte, hanem Magyarországon is.
 

2018-ban Arany János díjban részesült: Szilágyi N. Sándor kolozsvári nyelvész, Krausz Ferenc Németországban dolgozó fizikus, valamint Öllerer Kinga erdélyi biológus. Az Arany János-érmet Biró Annamária mellett Zsiha Kálmán kutató vehette még át.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: