2011-04-27 08:56:04• hírek • MTI

Arany János út épül

Arany János szülővárosa, a romániai Nagyszalonta és a költő iskolavárosa, Debrecen közös kulturális-turisztikai programsorozattal mutatja be a régió értékeit.

Debrecen és Nagyszalonta ezzel a közös projekttel terjeszti ki a kultúra területére intenzív gazdasági kapcsolatait - hangsúlyozta Pajna Zoltán, a cívisváros alpolgármestere a projektet bemutató keddi debreceni sajtótájékoztatón. Mint mondta, a több mint 130 millió forintból megvalósuló kulturális-turisztikai program vezérfonala Arany János életútja lesz.
Pajna Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a kultúra által motivált utazásoknál az épített örökségen és a kulturális eseményeken túl egyre hangsúlyosabb az irodalmi turizmus, egyre vonzóbbak a szerzők életének helyszíneihez és eseményeihez kapcsolódó túrák.

A magyar-román határon átnyúló együttműködési program kereteiből nyert összeget a kiírásnak megfelelően új szolgáltatások megvalósítására fogják felhasználni. Ezek között lesznek városnéző játékok, létrehoznak egy Arany János életét bemutató kiállítást, valamint egy interaktív panoptikumot is a Toldi alapján.

Török László, Nagyszalonta polgármestere beszámolt arról, hogy a partiumi városban június első hétvégéjén Arany János-fesztivált rendeznek, de készítenek internetes játékokat és többnyelvű kiadványokat is.
Hozzátette: városuk turizmusa még gyerekcipőben jár, de nem lehetett kérdéses, hogy annak hangsúlyos eleme Nagyszalonta szülöttének, Arany Jánosnak az életútja lesz.

Mint arra Pajna Zoltán rámutatott, Debrecen és Nagyszalonta a jövőben igyekszik turizmusát összehangolni, a két település iskolái és más szervezetei egymáshoz szerveznek majd utazásokat, a turistákat pedig az utazási kiállításokon való közös megjelenéssel és kiadványokkal igyekeznek idecsábítani.


Arany János dolgozószobája a nagyszalontai Arany-múzeumban
Arany János dolgozószobája a nagyszalontai Arany-múzeumban


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: