2017-08-08 12:51:43• hírek • Szatmár.ro

Arany János ismeretlen arcát is megidézik augusztus 11-én

Pénteken Szatmárnémetibe érkezik az Arany200 busz – a mozgó kiállítás mellett színházi előadás is lesz.

Az Arany János emlékév kapcsán, a 16. Partiumi Magyar Napok előprogramjaként Szatmárnémetibe érkezik az ʺArany 200 buszʺ. Ez a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum mozgókiállítása, amely a Szatmárnémeti RMDSZ Nőszervezet meghívásásra érkezik a megyeközpontba. Az autóbuszban rendezett kiállítás kárpát-medencei körútja során augusztus 11-13. között tartja megállóját Szatmárnémetiben, a volt Pannónia, jelenlegi Dacia szálloda előtt.

A mozgókiállítás megnyitójára augusztus 11-én 17 órától kerül sor, majd az Ács Alajos Stúdiótermben 18 órától Marosán Csaba színművész mutatja be Bomlott cimbalom - Arany János ismertelen arca című előadását. Marosán Csaba Arany János születésének 200. évfordulójára készített műsora úgy vezet végig Arany életútján, hogy a költő egy eddig kevésbé ismert, derűsebb, humorosabb arcát villantja fel, kiegészítve ezzel az iskolai Arany-képet.

Az előadásról

„Ha egy költőből tanagyag lesz, fennáll annak a veszélye, hogy a tankönyvek foglyává válik. Ennek viszont hosszú távon az a káros következménye lehet, hogy egy idő után elfogy körülötte a levegő, azaz: unalmassá válik – diákok és tanárok számára egyaránt. Ezért gondoltam arra, hogy megpróbálom kicsit »leporolni« Arany életművét, ha csak tucatnyi vers erejéig is.” – írja az Arany versek – Széljegyzetek Arany Jánoshoz című kötetecskéje előszavában Lövétei Lázár László. Hogy mindenki ismeri Arany János nevét, az nem kérdés, s valószínűleg egy-két címet is fel tudnának sorolni: Toldi, Ágnes asszony és A walesi bárdok, Válasz Petőfinek… De az például kinek jutna eszébe, hogy készített „visszafordított” átiratot egy gyengének ítélt német fordításból az Ágnes asszonyhoz, hogy Petőfihez nem csak olyan fennkölt verset írt, mint a Válasz…? Hogy írt paródiát a Szózat szövegéből a kiegyezés utáni „magyarkodókat” kifigurázandó? Vagy akár az, hogy mennyi mindent adott egy „bemagolandó” szövegen kívül (foci)kultúránknak A walesi bárdok? Marosán Csaba Arany János születésének 200. évfordulójára készített műsora úgy vezet végig Arany életútján, hogy a költő egy eddig kevésbé ismert, derűsebb, humorosabb arcát villantja fel, kiegészítve ezzel az iskolai Arany-képet. Mert ez is Arany!

Jegyek már kaphatók

Az ʺArany 200 buszʺ mozgókiállítás ingyenesen lesz megtekinthető. Marosán Csaba színművész műsorára jegyek kaphatók a színház jegypénztárában annak nyitvatartási idejében és az előadást megelőzően.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: