2014-01-06 15:55:21• hírek • Kocsis Zoltán

Árak és törvénykezés – egyelőre minden bizonytalan

Az új esztendő beköszöntével sem lett sokkal tisztább a kép a romániai sofőriskolák háza táján. A kormány tavalyi törvénymódosításait végül sikerült elhalasztani, ám az Damoklész kardjaként továbbra is ott lebeg az iskolák fölött. Nagy a bizonytalanság ráadásul az árakkal kapcsolatban is.

A szatmári iskolák túlnyomó többsége jelenleg 1200 lej körüli összeget kér el a tanfolyamért, amelyben benne van az elméleti és a gyakorlati képzés is. Ennél valamivel olcsóbban dolgoznak a magánoktatók - pedig abban ők is egyetértenek, hogy ezek az árak már régen nem reálisak. „ne feledjük, hogy három-négy éve ugyanolyan árakkal dolgozunk, miközben az üzemanyag ára lassan megduplázódik", mondja az egyik szatmári cég vezetője.

A kormány tavalyi módosításai kapcsán olyan álhírek lepték el az országos sajtót, hogy 2014-ben 2000 lejbe kerül majd a vezetői tanfolyam. Ez azonban az oktatók többsége számára is túlságosan magas ár. „Figyelembe véve a realitásokat, 1500 lej lenne az az ár, amely korrektül fedezné kiadásainkat és talán még az ügyfeleknek sem jelentene nagy gondot", mondja egy másik oktató.

Az emeléstől azonban egyelőre mindenki tart. Főleg január-februárban, amely hónapok hagyományosan uborkaszezonnak számítanak.

A szakszervezet legyőzte a kormányt

A szokásos pártpolitikai viták hevében a tavaly háttérbe szorult a kormány azon törvénycsomagja, amely már-már ellehetetlenítette volna az országban működő autósiskolákat és magánoktatókat. A törvény május 13-én jelent meg és hat hónappal később, november 13-én kellett volna életbe lépnie. A szakszervezet azonban a határidő előtt néhány nappal tüntetést szervezett, majd elérte, hogy a törvény életbe léptetését elhalasszák. Hogy meddig, azt senki sem tudja.

De mi az, amivel a kormány alaposan megnehezítette volna az oktatók és az iskolák mindennapjait?

Először is a törvény el kívánta törölni a magánoktatói státust, arra kényszerítve őket, hogy valamely iskolához csatlakozzanak. Hogy ez gyakorlatban mit jelent? Becslések szerint jelenleg az oktatók 75-80%-a magánoktatóként dolgozik. Ez azt jelenti, hogy saját autójával tanít, legtöbb esetben részmunkaidőben. Az iskoláknak pedig csak az elméleti képzésért fizet. Érthető tehát, hogy ez nem kedvez az iskoláknak, innentől kezdve pedig nem nehéz kitalálni, hogy a nagy oktató cégek miként lobbiztak az ügyben.

A törvény részeként a magánoktatóknak az iskolák nevére kellett volna íratniuk autóikat - Szatmárnémetiben volt, aki 6000 lejt fizetett a környezetvédelmi bélyeg fejében. Mint később kiderült, fölöslegesen, mivel a törvény csak nem lépett életbe...

A törvény egy másik pontja arra kötelezte volna az iskolákat, hogy egy központi adatbázisban minden nap vezessék be melyik autóval mikor melyik oktató milyen diákot tanít annak hanyadik óráján.... Hogy még cifrább legyen, ezeket az adatokat csakis 08.00-16.00 órák között lehetett volna feltölteni - tehát pont munkaidőben. A jelenleg érvényben lévő törvény ugyanis kimondja, sofőroktatás csak a fenti időintervallumban lehet. Ez azért is furcsa, mert nyugati országokban egyenesen kötelező az éjszakai vezetés...

Egy harmadik pont pedig ahhoz kötötte volna az iskolák működési engedélyét, hogy azok tanulói elérik-e az 50%-os sikerességi arányt. Ami azt jelenti, hogy a tanulók felének rögtön első nekifutásra sikerrel kellett volna teljesíteni mind az elméleti, mind a gyakorlati vizsgát. Mindezt olyan körülmények közepette, hogy csak az elméleti vizsgák sikerességi aránya 40% körül van.

Mindamellett, hogy ettől tették volna függővé az iskolák működési engedélyét (aki nem érte volna el az 50%-ot, azt egy évre felfüggesztették volna), ez a rendszer csak tovább erősítené az amúgy is jelen lévő korrupciót - az iskolának ugye létérdeke lenne, hogy elérje a kiszabott szintet.

A szakszervezet nyomására tehát egyelőre felfüggesztették a törvényt - ám ember nincs, aki tudná, meddig...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: