2012-11-07 15:27:26• hírek • MTI

Arafat újra egészségügyi miniszter

Raed Arafat - fotó: ghimpele.ro
Raed Arafat - fotó: ghimpele.ro

Raed Arafat palesztin származású orvos lett az új román egészségügyi miniszter, kinevezését Traian Basescu jóváhagyta - közölte szerdán a román elnök hivatala.

A miniszteri posztot ideiglenesen Victor Ponta miniszterelnök töltötte be, miután október 1-jén lemondott a szaktárca éléről Vasile Cepoi. A volt minisztert összeférhetetlenséggel és uniós pénzek eltérítésével gyanúsította meg a választott és állami tisztségviselők vagyonát és összeférhetetlenségét vizsgáló hivatal (ANI).

Az év elején utcai zavargások voltak Románia-szerte, miután Basescu az egészségügyi reform fő kerékkötőjének nevezte Arafatot, akit élesen bírált egy televíziós műsorban.

Arafat elévülhetetlen érdemeket szerzett Romániában a korszerű rohammentő-szolgálat létrehozásával, amelyet először Marosvásárhelyen alapított meg, majd az Arafat által meghonosított modell alapján fokozatosan kiépült az ország többi részén.
Arafat és Basescu vitája abból fakadt, hogy az államfő által szorgalmazott egészségügyi reformtervezet privatizálta volna a rohammentő-szolgálatot, amit Arafat hevesen ellenzett. Az utcai tüntetések nyomán az akkor Emil Boc vezette kormány visszavonta a törvénytervezetet.

Arafat - aki egyetemi tanulmányait Romániában végezte és 1999 óta román állampolgár - több kormányzati cikluson át államtitkár-helyettes volt az egészségügyi minisztériumban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: