2020-07-09 19:38:37• hírek • Agerpres

Arafat: Életképes formát kapott a karanténtörvény tervezete

A törvényhozókkal folytatott tárgyalások nyomán "életképes" formát kapott a karanténtörvény tervezete, lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy "tegyék a dolgukat" - mondta Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár a képviselőház jogi bizottságának ülésén. A testület a járványhelyzetben vagy biológiai veszély esetén elrendelhető közegészségügyi intézkedésekről szóló törvénytervezetet tárgyalja.

Az ülésen Arafat leszögezte, a tervezet pontos meghatározásokat nyújt a téma kapcsán használt fogalmakra. Mint mondta, a karantén és az elkülönítés fogalmának meghatározásakor a Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályok által használt terminológiát vették át, lemondtak a Romániában eddig használt terminológiáról. "A karantén fogalma a potenciálisan fertőzött személyekre vonatkoztatható, akik egészségesek, de akiknél a lappangási időszakban lehet a betegség, a beteg személyek esetében pedig elkülönítésről és kórházi beutalásról beszélünk" - mondta.


Rámutatott, elmagyarázta a törvényhozóknak, miért fontos, hogy bizonyos cikkelyek megmaradjanak az eredeti formában, más cikkelyeket pedig módosítottak, így azok tartalom és megfogalmazás tekintetében is jobbak lettek az eredetinél. Raed Arafat kitért arra is, a bizottságban született döntés értelmében a tervezet lehetővé teszi a koronavírusos betegeket ellátó egészségügyi dolgozók áthelyezését, ez azonban legtöbb 30 napos időszakra vonatkozhat.


FRISSÍTÉS: Kedvezően véleményezte csütörtökön a képviselőház jogi bizottsága a karanténtörvény tervezetét, amelyen több ponton is módosított a testület. A módosító javaslatok egy részét a Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkárral folytatott egyeztetés nyomán fogadták el. A jelentést 24 képviselő támogatta, egy személy tartózkodott. A képviselőház plénuma csütörtök esti ülésén tárgyalja a karanténtörvény tervezetét. A jogszabályjavaslatról a szenátus szavaz döntő házként. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: