2014-10-06 09:39:03• hírek • MTI

Aradi vértanúk - megemlékezés Prágában

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúról, valamint az ugyanezen a napon Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosról, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökéről emlékeztek meg vasárnap a csehországi magyarok.

A csehországi magyar szervezetek képviselői vasárnap délután Prágában ünnepélyesen megkoszorúzták Görgey Artúr honvédtábornoknak, az 1948-49-es szabadságharc honvédsége főparancsnokának, az akkori forradalmi kormány hadügyminiszterének emléktábláját.

Az ünnepséget a Görgey Artúr Társaság (GAT) szervezte, és csatlakozott hozzá a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége, valamint a többi prágai magyar szervezet is.

Az 1848-49-es forradalom, és kiemelten az aradi vértanúk emlékét Palágyi István György, a GAT elnöke méltatta. Rámutatott: az aradi tizenhárom a magyar hazafiság ragyogó példája. A hősök emlékét a szórványban élő csehországi magyarok is meg kívánják őrizni.

Görgey Artúrnak 2012 májusa óta van emléktáblája Prága központjában, az Óvárosi térhez közeli Kozná utca 8. szám alatti ház homlokzatán. A gránit emléktábla azonban elsősorban nem a hadvezérnek, hanem Görgey Artúrnak, az első modern magyar vegyésznek szól.    

Görgey Artúr (1818-1916) ugyanis ebben a házban lakott, amikor vegyészetet hallgatott a Károly Egyetemen (akkor Károly-Ferdinánd Egyetem), illetve tanársegédként, vegyészként Prágában dolgozott. Magánéletének egyik legfontosabb eseménye is Prágához fűződik, mert prágai tartózkodása végén a helyi evangélikus templomban feleségül vette Aubioun Adélt, tanára és barátja családjának francia nevelőjét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: