2012-03-19 12:10:23• hírek • MTI/APA

Arab nők - vége az elnyomásnak

Korántsem igazak már az arab nők elnyomására vonatkozó klisék: az Egyesült Arab Emírségekben céltudatosak, sikeresek és sokoldalúak a modern nők új generációjának tagjai - írja könyvében egy osztrák újságíró.

Judith Hornok interjúkötetében húsz arab nő sikertörténetét mutatja be: üzletasszonyokat, magas rangú politikusokat, művészeket és egy autóversenyzőt. Az újságíró munkájának célja, hogy leszámoljon az arab nőkkel szembeni elnyomásra vonatkozó klisékkel, valamint hogy "interkulturális hidat" verjen a nyugati és az arab világ között, elősegítve a másik fél megismerését és megértését.

Az interjúalanyok olyan fiatal nők, akiknek karrierje példaképként és inspirációként szolgál generációjuk számára: a társadalmi tabukkal szembeszálló Szonja al-Hásimi a Down-kórosokat segítő szerepvállalásával, míg a sebész Ájsa Darvis al-Hamiri egy helyi kórház sürgősségi osztályának vezetőjeként érdemelt ki elismerést, Nahla ar-Rosztamáni pedig álmának beteljesítéseként az ország első női autóversenyzőjévé vált.

A könyvben megszólaltatott nők közül sokan az üzleti és politikai életben jutottak magas rangú pozíciókba. Rím al-Hásimi 2008 óta az Egyesült Arab Emírségek államminisztere; ebben a tisztségében az ország gazdasági és külpolitikai kapcsolatainak egyengetéséért felel. Amna Binhendi pedig a Binhendi Enterprises kereskedelmi vállalat ügyvezető igazgatójaként vált a helyi gazdasági élet befolyásos szereplőjévé.

Ugyanakkor a Hornok által az arab nők lehetőségeiről festett pozitív és optimista kép ellenére korántsem egyértelmű, hogy kizárólag sok tanulás és kemény munka által elérhetőek-e az emírségek minden fiatal női állampolgára számára a könyvben bemutatott sikerek és pozíciók. A szerző által megszólaltatott nők nagy része ugyanis az ország legbefolyásosabb és leggazdagabb családjainak tagja.

Latífa Bint Maktúm festő- és fotóművész projektjeit például nagybátyja, Mohammed bin Rasíd al-Maktúm - aki Dubaj uralkodója, egyben az Egyesült Arab Emírségek miniszterelnöke és alelnöke - személyesen egyengette. Lubna Hálid al-Kásimi, aki 2004-ben az emírségek történetének első minisztere lett, és azóta is a kormány tagja, a Sardzsa sejkség uralkodócsaládjából származik, míg Aljazia ben Nahjan al-Nahjan filmproducer Abu-Dzabi emírjének a rokona, és az autóversenyző ar-Rosztamáni is egy gazdag család leszármazottja.

Már nem az elnyomottság jellemző az arab nőkre

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: