2018-11-08 14:52:32• hírek • Bede Emőke

Apró lámpások fénye töltötte meg a városközpontot

Régi hagyomány már városunkban, hogy Szent Márton napján a Gemeinsam Német Ifjúsági Szervezet a Johann Ettinger Német Elméleti Líceummal és a Kálvária templom német közösségével karöltve látványos ünnepséget szervez.

Nem történhetett ez másként ebben az évben sem. A csütörtöki  ünnepségre már az előzetes becslések szerint is kb. 1000 gyermeket vártak. A Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum szárnyai alatt működő óvodába és a 9-es Számú Óvodába járó gyerekek mellett a német líceum kisiskolásai, valamint ezek krasznabélteki és nagyszokondi partnerosztályai is részt vettek a látványos eseményen.


A gyermekek Szent Márton példáját követve segítenek a rászorulókon, lámpásaikba ugyanis a gyertyákat a német líceum önkénteseitől vásárolták meg, az eladásokból származó bevételt pedig a Szatmári Egyházmegyei Caritas a túrterebesi Tours–i Szent Márton Közösségi Központ játszóterének a felújítására fogja fordítani.


Az ünnepség leglátványosabb része kétségtelenül az ünnepi lámpás felvonulás volt, amikor a megannyi gyerek szülei és tanítói társaságában bejárta a régi városközpontot, melyet erre az alkalomra lezártak az autós forgalom elől. A népes csapat a Mezőfényi Fúvósok vezetésével indult el a szatmári székesegyháztól, majd megkerülték a parkot, s az Eötvös utcán át elértek a Kálvária templomhoz, ahol énekek és imádságok után az apróságok  még Szent Márton jócselekedeteiről is hallhattak.


Szent Márton 316-ban vagy 317-ben született Savariában, a mai Szombathelyen. Pogány származású, jómódú katonatiszt apja parancsára ő maga is katonaként szolgált, míg meg nem keresztelkedett és rá nem ébredt: a császár helyett Istent és egyszülött fiát kívánja szolgálni. Tours püspökeként hunyt el 397-ben. Európa szerte számtalan település viseli nevét, ezek közül Erdélyben hat: Dicsőszentmárton, Csíkszentmárton, Nyárádszentmárton, Aradszentmárton, Homoródszentmárton és Szépkenyerűszentmárton. Emléke mindmáig elevenen él segítőkézségének és jóindulatúságának köszönhetően: úgy tartják, még saját köpenyéről is lemondott, hogy egy koldusnak adhassa.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: