2010-02-09 14:10:31• hírek • Gozner Gertrud

Áprilisig szünetel az újszülöttek beoltása

Az Egészségügyi Minisztérium áprilisig szünetelteti az újszülöttek TBC-elleni oltását, mivel az erre a célra szolgáló vakcinák szavatossági ideje még a múlt év októberében lejárt.

A kampány akkor kezdődhet újra, amikor a bukaresti Cantacuzino Intézet tavasszal ismét megkezdi az oltás sorozatgyártását.

Az oltóanyag sürgősségi visszavonását a szülőotthonokból az Országos Gyógyszerészeti Egyesület rendelte el, kezdetben a szaktárca a szavatossági idő utólagos meghosszabbítása és az immunizálás folytatása mellett döntött. A minisztérium egyúttal kezeskedik azért, hogy az októbertől beoltott csecsemők élete nincs veszélyben.

Az Országos Gyógyszerészeti Egyesület a mulasztásért 20 ezer lejre büntette a Cantacuzino Intézetet, amit azok nem hajlandók kifizetni. A tavalyi évben Romániában 25 ezer TBC-beteget tartottak nyilván, az összes európai eset egyharmadát.

A Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatóságot faxon értesítették, hogy állítsa le a lejárt szavatosságú oltás beadását az újszülötteknek. A Szatmár Megyei Kórházba legutóbb február 4-én érkezett egy utolsó szállítmány TBC-ellenes vakcina, amelynek a doboz szerint január 31-én járt le az érvényességi ideje.

A határozat következtében az elkövetkező hetekben több tucat újszülöttet fognak az oltás nélkül hazaengedni a kórházból. A vakcina bepótlását a minisztérium az elkövetkező hat hónapra ígéri.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: