2019-05-08 12:23:55• hírek • Bede Emőke

Áprilisban háromszor több dízelmotoros autót írtak be a megyében, mint benzinest

Vannak olyan nagy kérdések az életben, melyek bárhol, bármikor képesek végeláthatatlan vitát szítani. Ezek közül egy a „benzin vagy dízel?” is, hiszen mindkét oldalnak legalább annyi ellenzője van, mint ahány támogatója. Míg bizonyos autótulajdonosok csupán az üzemanyag árát veszik figyelembe az autóvásárláskor, mások mérlegelik a motor potenciális meghibásodásait és ezek javítási költségeit is. Megint mások pedig egyszerűen csak az általuk preferált autózási élményt tartják szem előtt.

Az örök, mindenki által elfogadott igazságot megfogalmazni sok szakember és amatőr is próbálta már, de konszenzusra azóta sem jutottak a felek. Annyit azonban határozottan ki lehet jelenteni, hogy az utóbbi évek dízelbotrányai igencsak rányomták bélyegüket az autós társadalomra: a nyugati országokban megrendült a fogyasztói bizalom ezen motorok felé, mi több, néhány ország már határozott lépéseket tett afelé, hogy a dízelautókat kitiltsa, vagy legalábbis korlátozza azok használatát. Ezzel egy időben az autóiparban felerősödött a hibrid és az elektromos járművek keltette hullám, egyre több környezettudatos vásárló dönt ezen technológiák mellett.


Nyugaton tehát a dízelautók iránt esett a kereslet, a vásárlók már más, megbízhatóbbnak és kevésbé károsnak vélt technológiák felé kacsingatnak, régi autóiktól pedig igyekeznek mielőbb megszabadulni. Ezzel szemben Romániában s Szatmár megyében is még mindig dübörög a dízelautók piaca. A nepperek viszonylag olcsón megvásárolják a külföldi autókat, majd saját hasznukat is rátéve értékesítik azokat a „pénztárcabarát” járművekre vágyó vásárlóknak.


Hogy milyen nagy a kereslet megyénkben a dízelautók iránt, mi sem bizonyítja jobban, minthogy áprilisban közel háromszor annyi dízelest írattak forgalomba, mint benzinnel tankolandót. Előbbiből nem kevesebb mint 597-et jegyeztek be a Gépjármű-nyilvántartási Hivatal adatbázisába, benzinesből pedig mindösszesen csak 183-at. A hibrid technológiával működő autók egyelőre még elenyésző számban vannak jelen az összesítésben, áprilisban például csak hármat jegyeztek be. Pusztán elektromos technológiával működő járgányt pedig egyet sem írtak be az elmúlt hónapban.


A legtöbb, frissen bejegyzett modellel egyébként továbbra is a Volkswagen büszkélkedhet, melyből egészen pontosan 183 érkezett áprilisban, majd következik az Audi, mely ez alkalommal 83 személyautóval gazdagította megyénk autóparkját. A Ford 90, a BMW 69, a Mercedes pedig 49 modellel szerepel az összesítésben.


Benzin vagy dízel? Mondd el véleményed a cikk Facebook-bejegyzése alatt, vagy csatlakozz a csoportunkhoz, és oszd mg velünk ott álláspontod.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: