2011-02-01 10:41:47• hírek • Szatmár.ro

Április elsejéig lehet Algocalmint recept nélkül vásárolni

Az Országos Gyógyszerészeti Ügynökség azon szigorítása, mely szerint február elsejétől kizárólag vény által lehet Algocalmint és más 12 metamizol alapanyagú gyógyszert vásárolni, a jelek szerint elhamarkodott döntés volt.

Amint a hír napvilágot látott, Romániaszerte a legtöbb gyógyszertárból gyorsan elkapkodták a még vény nélkül kapható gyógyszereket. Romániában az Algocalmin a legelterjedtebb, recept nélkül kapható fájdalomcsillapító. A Realitatea hírtelevízió értesülései szerint, a minisztériumi rendelet ugyan jóváhagyta, hogy mától több fájdalomcsillapítót kizárólag recepttel lehet kiváltani, de a szigorítás bevezetését áprilisig elhalasztották. Minden metamizolt tartalmazó gyógyszert április elsejétől csak orvosi recept által lehet megvásárolni, és ezt a csúsztatást a minisztérium valószínűleg nem április tréfának szánja.

Az Egészségügyi Minisztérium azért szigorítja a metamizol tartalmú gyógyszerek forgalmazását, mivel ez a hatóanyag súlyos rendellenességet okozhat. Ugyan erős és gyors hatású fájdalom- és lázcsillapító, valamint enyhe gyulladáscsökkentő hatású, de olyan mellékhatásokat produkálhat, mint a vizelet vörös elszíneződése, hasmenés, étvágytalanság, hányinger, nagy dózis esetén görcsök stb. Az Európai Unió legtöbb országában már rég betiltották ezen hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek forgalmazását, Romániában némi fáziskéséssel ugyan, de hamarosan bevezetésre kerül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: