2012-03-05 08:20:58• hírek • Közlemény

Április 23-án zárul az RMDSZ előválasztása Szatmár-megyében

„Minden olyan településen, ahol a magyarság aránya meghaladja a 15 százalékot, kötelező módon polgármester jelöltet fogunk indítani a közelgő önkormányzati választáson" - hangsúlyozta Csehi Árpád, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke, amikor a napokban megkezdődött jelöltállítási procedúráról kérdeztük.

Elmondta azt is, hogy mielőtt a szigorúan vett jelöltállítási procedúra megkezdődne, fontos lépés, hogy a jelenleg mandátumukat töltő választott önkormányzati tisztségviselők beszámoljanak az elmúlt években végzett tevékenységeikről. Ezt azonban csakis helyi választmányok, illetőleg küldöttgyűlések keretében tehetik meg, hiszen azokat utóbb el is kell fogadnia a helyi szervezetnek. A választmányok megtartásának végső határideje március 20.

Annak sincsen semmi akadálya, hogy a beszámolót tartó tisztségviselők közül, ha valaki folytatni szeretné a megkezdett munkát, az megtehesse, de ugyanúgy, ahogy az új jelölteknek, úgy neki is egy dossziét ((önéletrajzi adatlap, politikai-, jelölési, illetőleg választási nyilatkozat) kell összeállítania, amelyet azután március 21-én 20 óráig le kell adnia. A leadott jelölési pályázatok elbírálása egy napot vesz igénybe, s ha valaki óvni szeretne, akkor erre két nap áll a rendelkezésére, oly módon, hogy március 23-án 20 órakor már választ is kap a kérdéseire.

„Az RMDSZ demokratikusságának fokmérője lehet, hogy nem kötelezzük egyik vagy másik helyi szervezetet arra, hogy a lehetséges előválasztási módok közül melyiket válassza. Szabadon eldöntheti, a helyi sajátosságok figyelembe vételével, hogy urnás vagy elektoros előválasztási módszerrel rangsorolja a jelölteket" - mutatott rá egy fontos pontra Csehi Árpád. Ám függetlenül attól, hogy végül mely módszert választja a helyi szervezet, a rangsorolás és a listák véglegesítése április 19-én 20 óráig meg kel, történjen mindenhol. Ezen procedúrák megfigyelésével az adott községért felelős Állandó Bizottsági tag van megbízva a megyei szervezet nevében. Az április 23-án záruló óvási szakaszt követően pedig már a megyei szervezet kezében lesz az összes község RMDSZ-es jelöltjeinek listája.

Az előválasztási procedúrával kapcsolatos dokumentációt az RMDSZ legutóbbi Megyei Küldöttek Tanácsának gyűlésén kézhez kapták a helyi szervezetek képviselői. „Felelősséggel tartozunk a megye teljes, de természetesen elsősorban a magyar, lakossága iránt. Ám ez nem jelenti azt, hogy egyedül a mi kezünkben van a döntés hatalma. A cél az, hogy olyan polgármestereink, alpolgármestereink és tanácsosaink legyenek, akik bírják az adott község lakosainak bizalmát. Éppen ezért kérdezzük meg a lakosságot az előválasztás során, ahol becsléseink szerint 15-20 ezer ember mondja majd el véleményét" - mutatott rá az RMDSZ demokratikus gondolkodásának fontos pontjára Csehi Árpád.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: