2011-04-12 07:31:53• hírek • Kovács Eszter

Április 16-án újra színpadon a szatmári Beatles

Április 16- án, szombaton 20 órától az Északi Színház színpadán újra együtt a színészzenekar. A Mindhalálig Beatles dalait István István, Nagy Csongor-Zsolt, Péter Attila-Zsolt és Rappert Gábor előadásában hallgathatják meg az érdeklődők. A koncert kapcsán István Istvánnal beszélgettünk.

Ismét együtt a csapat. Minek köszönhető, hogy újra hangszerek után nyúltatok?

Az ötlet elsősorban onnan jött, hogy rengeteg visszajelzést kaptunk a közönség részéről. Lépten nyomon állítottak meg az utcán emberek és érdeklődtek, hogy mikor zenélünk újból együtt.

Éppen három éve, tavasszal állt össze a banda.  Levonultunk egy barátunk próbateremmé alakított pincéjébe, elkezdtük lefogni az első akkordokat és megtanulni a Beatles dalokat. Ezt a jövő hétvégén megrendezésre kerülő koncerttel szeretnénk megünnepelni, kicsit rendhagyó módon, a végén pedig szeretettel várjuk a közönséget a színház előcsarnokába egy ünnepi koccintásra is.

Mit gondolsz, miért aratott akkora sikert a Mindhalálig Beatles előadás?

A Beatles dalok halhatatlanok és minden korosztálynak szólnak.  Amibe mi anno belefogtunk, egy teljesen új műfajnak számított színházon belül. Itthon nemigen volt látható addig ilyen, hogy egy előadásban négy színész, és nem négy zenész - ez nagyon fontos - hangszeres tudással, élő zenekarként játsszon. Úgy gondolom, hogy ennek az egésznek az újszerűsége, ennek a műfajnak az egyedisége az, ami miatt ekkora lett a siker. Tény, hogy nem profi zenészekként vágtunk bele. Mind a négyünknek volt zenei múltunk, amikor elkezdtünk próbálni, ha nem lett volna, neki sem fogunk.  Már tinédzserként játszottunk azokon a hangszereken, amiken most, de soha nem űztük profi szinten a zenélést. Ahhoz, hogy idáig eljussunk rengeteg próbára volt szükségünk. Heteken keresztül az a bizonyos próbateremmé átalakított pince jelentette az otthonunkat. Természetesen lassabban és nehezebben készülünk el egy ilyen produkcióval, mint a profi zenészek, de szerintem nincs okunk szégyenkezni.


István István
István István


A koncerten a dobok mögött leszel látható...

Én is játszottam annak idején rock-zenekarban, mint másik három társam, basszusgitároztam, énekeltem és szövegíróként is tevékenykedtem. A dob egy olyan hangszer, ami mindenkit elvarázsol. Ez velem is megtörtént, és tiszta ambícióból, autodidakta módón, a zenekarom dobosának segítségével megtanultam bizonyos szinten dobolni. A katonaság ideje alatt már mint dobos játszottam egy zenekarban. Kuriózumként elárulom, hogy az azóta országos sztárrá vált Stefan Banica jr. dobosa voltam. Ez a tudás megmaradt a fejemben és később elővehettem és tovább  fejleszthettem.

Tervek a közeljövőben?

Legközelebb május 6- án lesz egy szabadtéri koncertünk Sepsiszentgyörgyön, a Szentgyörgy Napok keretén belül, a Székely Nemzeti Múzeum kertjében, amivel egy régi álmunk válik valóra. Valószínű, hogy sokan nem tudják, de négyünkből hárman sepsiszentgyörgyi születésűek vagyunk.  Régóta szerettük volna már otthon, a szülővárosunkban is megmutatni, hogy mit tudunk.

Mitől lesz rendhagyó ez a koncert?

Az eddigi koncertjeink úgy zajlottak, hogy eljátszottuk a dalokat, beépítettünk néhány összekötő szöveget és kész. Most egy különleges diavetítéssel is készülünk, amivel szeretnénk közösen visszaemlékezni az előadás születésére, a próbákra, a kollégáinkra, akik a színpadi változatban nem mint zenészek, hanem mint  szereplők voltak jelen. Továbbá ha minden a tervek szerint alakul, akkor egy magyarországi meglepetés vendég is lesz akinek nagyon sok köze van a Mindhalálig Beatles megszületéséhez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: