2009-02-16 10:31:44• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Apostu lett Kolozsvár polgármestere

Sorin Apostu, a Demokrata-Liberális párt jelöltje nyerte meg az időközi polgármester-választást vasárnap Kolozsváron.

Hétfőre virradóra tették közzé a végleges eredményt, amelynek értelmében Apostu megszerezte a szavazatok 60,4 százalékát, ez összesen 49 234 voksot jelent. A részvétel rendkívül alacsony, mindössze 30,19 százalékos volt.

Marius Nicoara, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltje lett a második befutó, 24,78 százalékkal, a harmadik helyre pedig Teodor Pop Puscas, a Szociáldemokrata (PSD) embere került a voksok 7,39 százalékával. A sorrendnek egyébként nincs jelentősége, hiszen az első helyezett már az első fordulóban nyert, bőven túllépve az ehhez szükséges 50 százalék plusz egy szavazatot.

A kincses város lakosságát azért kellett ismét urnákhoz hívni, mert a tavalyi helyhatósági választásokon megválasztott Emil Boc időközben az ország miniszterelnöke lett, ezért nem tarthatta meg polgármesteri posztját.
Sorin Apostu győzelme nem keltett meglepetést, az elmúlt hetekben alpolgármesterként ideiglenesen ő vezette a várost, pártja kényelmes többséggel rendelkezik a helyi tanácsban.

Apostu helyzetelőnye miatt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kolozs megyei szervezete úgy döntött, hogy nem indít saját jelöltet. A szervezet cserébe biztosítékot kapott a PD-L-től arra, hogy megtarthatja a kolozsvári alpolgármesteri tisztséget és a többi helyi intézményvezetői funkciót, amit jelenleg az RMDSZ tisztségviselői töltenek be. Az RMDSZ szerint ez sokkal hasznosabb a Kolozs megyei magyarság számára, mint a tisztségek elvesztésének kockáztatása saját polgármesterjelölt indításával.

Két magyar jelölt így is ringbe szállt, mégpedig Gergely Balázs a Magyar Polgári Párt (MPP) és László Csaba a Zöld Párt színeiben. Az előbbi 3,53, az utóbbi 1,12 százalékot szerzett.

Kolozsvár új polgármestere: Sorin Apostu

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: