2012-05-19 19:21:33• hírek • Szatmár.ro

Ápolnunk kell Páskándi emlékét

Csehi: küldetésünk, hogy Páskándi Géza emlékét ápoljuk, életművét még szélesebb körben megismertessük.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület május 18-án és 19-én Dsida Jenő Napok címmel tanácskozást és megemlékezést rendezett a 105 éve Szatmárnémetiben született költőről. A kétnapos rendezvénynek Szatmárnémeti mellett a költő elemi iskoláinak városa: Beregszász volt a színhelye, de az irodalmi tanácskozás és megemlékezés meghívottai május 18-án kora este a Dsida Jenő által is kedvelt Szatmárhegyre, a Kossuth-díjas Páskándi Géza szülőfalujába is ellátogattak, ahol Csehi Árpáddal együtt megkoszorúzták a költő, próza- és drámaíró egykori szülőfalujának központjában található szobrát.

A szatmárhegyi Páskándi Géza megemlékezésen Csehi Árpád Szabolcs kifejtette: partiumi költőink, íróink mindig gyöngyszemei voltak nemzeti örökségünknek, éppen ezért felelősségünk van abban, hogy megőrizzük, óvjuk azok hagyatékát. Célul kell kitűznünk,hogy fiataljaink számára Páskándi Géza szellemisége, ne pusztán tananyag legyen. Meg kell láttatni a fiatalokkal, hogy az elismeréshez vezető út gyakran küzdelmes, de azt is, hogy a tehetség képes áttörni a korlátokat.

Küldetésünknek kell tekintenünk, hogy Páskándi Géza emlékét ápoljuk, életművét még szélesebb körben megismertessük - fejtette ki köszöntő beszédében Csehi.

Indokolt a közös főhajtás, hiszen 1957-ben Páskándi Géza egyike volt azoknak az erdélyi értelmiségieknek, kik születésének 50-ik évfordulója ürügyén felhívták a figyelmet a hosszú időn keresztül elhallgatott Dsida Jenő költészetének jelentőségére, szorgalmazták emlékének ápolását. A szatmárhegyi főhajtás koszorúzással zárult.

Csehi Árpád koszorút helyezett el Páskándi Géza szobránál

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: