2009-06-06 23:46:40• hírek • Szatmar.ro

Apja nyomdokaiban

Marica góljának köszönhetően győzelemmel debütált Lucescu Litvánia ellen.

Huszonnyolc évvel azt követően, hogy Mircea Lucescu először ült le a román válogatott kispadjára, szombaton egy másik Lucescu, Razvan küldte harcba játékosait Litvánia ellen. Mindössze 40 esztendősen, már egy UEFA-kupa negyeddöntővel a háta mögött, a Brassó edzője egy már elúszott selejtezősorozat közepén vette át a nemzeti csapatot Victor Piturcától.(Érdekesség, hogy 1981-ben édesapja szintén úgy vette át a válogatottat, hogy közben egy erdélyi csapat, a Hunyad edzője volt.)

Lucescu azonban csak neve által kötődik a múlthoz, alaposan megmozgatta ugyanis az álló vizet a válogatottban: mindössze három játékos, Sapunaru, Radoi és Marica szerepelt a kezdőben, abból a csapatból, amely tavaly szeptemberben Kolozsváron leszerepelt Litvánia ellen, míg Marius Miculae ezúttal is csereként kapott lehetőséget. Bemutatkozhatott viszont a nemzeti csapatban Bogdan Apostol és Mihai Roman, hosszú idő után visszatért Daniel Coman, Tiberiu Ghioane, Bogdan Mara és Ionel Danciulescu.

Taktikailag is megújította a csapatot Lucescu, a Piturca által alkalmazott 4-3-3-ról (amely inkább volt 4-5-1) átállt a klasszikus 4-4-2-re. Radoi és Chivu hosszú idő után ismét középső védőt játszott, helyüket Ghioane és Apostol vette át a középpályán, míg elől Marica és Danciulescu kapott lehetőséget.

A várakozásoknak megfelelően Románia kezdett aktívabb, Apostol pedig jelezte, cseppet sem megilletődött: a 7.percben veszélyes lövést eresztett meg 25 méterről. Ezt követően is a vendégek birtokolták többet a labdát, próbálkoztak a helyzetek kialakításával, míg a litvánok a kontrákban és a pontrúgásokban bíztak és így alakítottak ki egy-két ígéretes lehetőséget. A gólhoz legközelebb Marica állt, amikor a 28. percben egy kontra végén telibe találta a kapufát. Ez már jelezte, a Stuttgart csatárának bizony kedve van lövöldözni: a 38. percben 18 méterről vállalkozott, a labda pedig a jobb alsó sarokban kötött ki.

A gól után egy kicsit feljebb tolták a védelmüket a hazaiak, a második félidőben pedig javítottak valamicskét a labdabirtoklási statisztikán is, ám egy-két távoli lövéstől eltekintve nem jelentettek komoly veszélyt Coman kapujára. Nem úgy Danciulescu, aki ígéretes pozícióból előbb a védőkbe, majd csúnyán fölé lőtt. A 71. percben a végig nagyon agilis Marica egyedül vihette a labdát a kapusra, ám gyenge lövése nem okozott gondot Karcemarkas.

Az utolsó percekben a hazaiak kapujuk elé szögezték a románokat, Comannak egy ízben bizonyítania kellett, hogy méltó konkurense a sérülés miatt hiányzó Lobontnak, ám újabb gól nem született, így Razvan Lucescu győzelemmel mutatkozott be szövetségi kapitányként.

Csapata modernebbnek, élénkebbnek és bátrabbnak tűnt, mint elődje idején, újításai pedig kifejezetten jól sikerültek. Főleg Apostol játéka ad okot bizakodásra, Tanase ismét igazolta, fiatal kora ellenére érett játékos. Mara és főleg Danciulescu azonban kissé kilógott a sorból.

Románia ezzel továbbra is az ötödik helyet foglalja el a tabellán, ám pontszámban beérte a hét pontos Ausztriát. Litvánia eddig kilencet gyűjtött, Franciaország 10-et, míg a 7. csoportot Szerbia vezeti 15 egységgel.

Litvánia-Románia 0-1
Litvánia - Karcemarskas-Klimavicius, Alunderis, Stankevicius, Semberas, Kalonas (Mikouliunas 81.), Zaliukas, Sernas, Pilibaitis (Dedura81.)- Cesnauskis, Danilevicius
Románia - Coman - Săpunaru, Rădoi, Chivu, Raţ - Mara (Roman 72.), Ghioane (Lazar 90.), Apostol, Cr. Tănase - Dănciulescu, Marica (M.Niculae 85.)
gól: Marica (38.)

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: