2019-11-13 15:33:07• hírek • Bajnai Botond

Anyanyelvi vetélkedőt szerveztek a Kölcseyben, nem csak kölcseyseknek

Harmadik alkalommal szerveztet Anyanyelvi vetélkedőt a Magyar Nyelv Napja alkalmából a Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban. A csapatok kétféle korosztály szerint versenyeztek.


November 13. a Magyar Nyelv Napja. Ennek tiszteletére immár harmadik esztendeje szervezi meg a Kölcsey Ferenc Főgimnázium megyei jellegű Anyanyelvi vetélkedőjét.
 

Az iskolák-közi versenyre a házigazda kölcseysek mellett olyan iskolákból jelentkeztek még csapatok, mint a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum, az Aurel Popp Művészeti Líceum, az Avram Iancu Általános Iskola, az Avasújvárosi Általános Iskola, a Nagykárolyi Elméleti Líceum, valamint a Nagykárolyi Kalazanczi Szent József Líceum.A jelentkezők két korosztály szerint iratkozhattak be a versenyre, a gimnazistáknál 8, a középiskolásoknál 6 csapat indult a vetélkedőn.
 

A verseny nem annyira a tudás felmérését tűzte ki céljául, sokkal inkább a játékos nyelvi feladatok megoldása, ezáltal pedig a diákok fejlesztése volt a cél.
 

A jelentkező iskolák 3 fős csapatokat delegálhattak, a szervezők szerint évről évre nagyobb az érdeklődés: szeretik a diákok ezt a versenyt, hiszen egy élvezhető, szórakoztató, gyerekbarát megmérettetésről van szó, amelyhez előzetes felkészülés nem feltétlen szükséges.A két osztályteremben párhuzamosan zajló vetélkedőn a főgimnázium pedagógusai zsűriztek, a gimnazistáknál Fisár Erika és Téglás József, míg a líceumi csapatoknál Pataki Enikő iskolaigazgató, valamint Fórizs Enikő, mindannyian magyartanárok.
 

Ugyanakkor a vetélkedő levezetését szintén a tanintézmény két pedagógusa, Bagosi Ilona és Fazekas Katalin tanárnők vállalták el.
 

A csapatoknak a játék ideje alatt különböző feladatokat kellett megoldaniuk, kezdésként egy 3 perces bemutatkozóval álltak ki a zsűri és a többi versenyző elé, amit pontoztak a bírák, majd ezt követően különböző kreativitást igénylő feladatok következtek, úgymint szókereső, szóláncalkotás, szólás-mondás, illetve közmondás értelmezés, j-t és ly-t tartalmazó szavak felismerése, stb.
 

Ami az eredményeket illeti, a gimnazisták közül a Nagykárolyi Elméleti Líceum csapatai vitték el az első két helyet, a "Nyelvészek" és a "(N)agymenők", míg harmadik helyen az avasújvárosi Magyarászok végeztek.

Ami a középiskolások versenyét illeti, első ehelyen a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum csapata a "Kutakodók" végeztek, megelőzve a második helyen záró kölcseys "EviDens" nevet viselő csapatot, és a harmadik helyen záró kalazanczis diákokat, a "Szóforgatókat". A Kölcsey Ferenc Főgimnázium egy másik csapata, a "Betüvetők" dicsérettel zárták a versenyt.Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: