2015-05-16 17:25:54• hírek • Szatmár.ro

Anyanyelvi vetélkedő döntőjét tartották Szatmárnémetiben

A Magyar Nyelv Napjai keretében szombaton Szatmárnémeti adott otthont a Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi döntőjének. A versenyre egész Erdélyből, sőt, a határon túlról is érkeztek diákok, akik háromfős csapatokban mérkőztek meg egymással a magyar nyelv ismeretéből.

Egy városban, két helyszínen tartották a vetélkedő nagydöntőjét: a IV. osztályos diákok a Kölcsey Ferenc Főgimnázium ebédlőjében versengtek, az V-VIII. és a IX-XII. osztályosok a Református Gimnázium termeiben oldották meg a legjobbaknak szánt feladatokat.

A Kölcsey ebédlőjében 16 háromtagú csapat volt jelen, érkeztek diákok többek között Kézdivásárhelyről, Csíkszeredából, Marosvásárhelyről, Szászrégenből, Csíkjenőfalváról, Gyergyóditróból, Désről és Brassóból is. A legkisebbek nyelvatni feladatokat oldottak meg, közmondásokkal és azok értelmezésével kapcsolatban kaptak kérdéseket és szépolvasásból is bizonyítottak. A vetélkedők a Napsugár gyermeklap főszerkesztője, Zsigmond Emese volt. A vetélkedő középpontjában egyébként, ahogy a megyei megméretettésen, úgy ezúttal is Mátyás király állt, témájukban a feladatok többsége is hozzá kapcsolódott.

A Református Gimnáziumban az V-VIII. osztályosok versenyében 10 csapat vett részt, a IX-XII.-esek vetélkedőjében pedig 7 csapat volt jelen - köztük nyíregyházi és hajdúböszörményi triók is voltak. A nagyobbak is nyelvtani kérdéseket, szórejtvényeket kellett megoldaniuk, de a végeredmény kialakulásában nagy szerepe van a pályamunkáknak is, amit a diákok előzőleg otthon állítottak össze. Egy-egy szótár készítése volt a feladat, amely modern vagy idegen kifejezéseket a diákok nyelvezetén, esetenként humoros formában magyaráz meg.

A Kőrösi Csoma Sándor Anyanyelvi Vetélkedő döntőjének eredményeit vasárnap hozzák nyilvánosságra, akkor kerül sor az ünnepélyes díjkiosztóra is.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: