2018-11-14 10:35:43• hírek • közlemény

Anyanyelvi vetélkedő a Magyar Nyelv Napján

A LiterArt Egyesület (Szatmár megyei magyartanárok egyesülete) és a Kölcsey Ferenc Főgimnázium közösen szervezte meg a megyei szintű anyanyelvi vetélkedőt november 13-án, a Magyar Nyelv Napján.

A rendezvénynek a Kölcsey Ferenc Főgimnázium adott otthont. A Lelkünkből lelkedző nevet viselő anyanyelvi vetélkedőt két korcsoportnak rendezték meg: V-VIII. osztályos, illetve IX-XII. osztályos diákok számára. A csapatvesenyre a megye számos kisebb-nagyobb településéről érkeztek diákok, akiket hármas csoportokba szerveződve előzetesen a felkészítő magyartanárok neveztek be.  Az V-VIII. osztályosok korosztályában 15 csapat vett részt, a középiskolások versenyén pedig 8 csapat jelent meg.
 

A verseny célja a tanulók nyelvi ismereteinek bővítése, helyesírási  és nyelvhelyességi készségeinek fejlesztése, a szép magyar beszédre való nevelés volt. A feladatok diákbarát módon hívták fel a figyelmet a magyar nyelvben rejlő szépségre, érdekességekre. A feladványok között szerepelt betűrejtvény, szókereső, szólásmagyarázat, párbeszéd, illetve e-mail írás diáknyelven, de a diákok szókincsét is próbára tették. Mindkét korosztály számára a kezdő feladat, a bemutatkozás, előzetes felkészülést igényelt: csapatnevet kellett választaniuk, ennek eredetét, történetét pedig különböző illusztrációk segítségével mutatták be a zsűrinek és a résztvevő csapatoknak. A bemutatók a gyermeki képzelet és a magyar nyelv csodálatos kifejező erejének voltak a tanúi.
 

A csapatok munkáit, rátermettségét, nyelvi ismereteit egy-egy két tagú zsűri értékelte: az általános iskolásokat Pataki Enikő, a Kölcsey Ferenc Főgimnázium igazgatója és magyartanára, illetve Rusz Annamária, a 10-es számú Általános Iskola magyartanára, a középiskolás csapatok munkáit Gál Gyöngy, magyar szakos tanfelügyelő, magyartanár és Téglás József, a Kölcsey Ferenc magyartanára pontozta.
 

A csapatoknak szánt feladatokat és megoldásokat PowerPointos bemutató formájában vetítették ki a diákoknak, így mindenki számára követhető, átlátható volt a verseny menete. A vetélkedőt a Főgimnázium két magyartanára vezette le: az általános iskolásokét Forizs Enikő, a középiskolásokét pedig Bagosi Ilona.
 

A diákok visszajelzése szerint élvezetes, izgalmas vetélkedő volt, melyen érdemes volt részt venni. Az elgondolkodtató, érdekes, furfangos  feladatok még vonzóbbá tették számukra anyanyelvünket. Azzal is szembesülhettek, hogy a magyar nyelvünkben olyan kincs és kifejező erő van, mely talán semmilyen más nyelvben sincs meg.
 

A vetélkedő ideje alatt a diákokat elkísérő magyartanárok szakmai fórumon vehettek részt, ahol az I. fokozati dolgozatok bemutatása által lehetőség nyílt a magyar nyelv tanításáról, egy-egy mindenkit érintő témáról beszélgetést kezdeményezni és folytatni. Fazekas Katalin és Lászlóffy Csaba magyartanárok osztották meg I. fokozati dolgozataik tartalmát szakmatársaikkal.
 

A Magyar Nyelv Napjának ünnepét a díjátadás zárta. Gál Gyöngyi szaktanfelügyelő köszönetét fejezte ki a megye magyartanárainak, akik felkészítették és elkísérték a csapatokat erre a tevékenységre. Gratulált a résztvevő csapatoknak, akik ezt a délutánt a magyar nyelvnek szentelték és sok sikert kívánt nekik a továbbiakban is.
 

Az V-VIII. osztályosok korosztályában I. díjban részesült a Nyelvészek csapata (Nagykárolyi Elméleti Líceum diákjai: Csobi Blanka, Mák Andor, Muszka Gergő, felkészítő tanár: Fazakas Erika). II. díjat szerzett a Huncut pingvin csapat (Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai: Balog Barbara, Molnár Szilvia, Nagy Boglárka, felkészítő tanár: Fisár Erika). III. helyen végzett a Könyvmolyok csapat (Mircea Eliade Általános Iskola diákjai: Koch Viktória, Krakkó Fanni, Nichita Noémi, felkészítő tanár: Fehér Renáta). Dicséretben részesült a Csillag-ászok (10-es számú Általános Iskola diákjai: Kabos Tímea, Orendi-Schmidt Hanna, Szerény Eszter, felkészítő tanár: Tivadar Melinda) és a Betűvetők csapat (Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai: Berei Dominik, Kása Petra, Zab Adrienn Fanni, felkészítő tanár: Fisár Erika).
 

A IX-XII. osztályosok közül I. helyen végzett a Kék virágok csapat (Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai: Stier Beatrix, Tepfenhart Beatrix, Szilágyi Tekla, felkészítő tanár: Pataki Enikő). II. díjat kapta a Hatalmasok csapata (Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai: Báthori Boglárka, Besenyődi Judit, Makranczi Lilla, felkészítő tanár: Fazekas Katalin). III. díjban részesült A tanárnő angyalai csapat (Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákjai: Ardelean Inez, Erdei Eszter, Schwarzkopf Viktória, felkészítő tanár: Forizs Enikő). Dicséretet kapott az Aranycsapat (Hám János Teológiai Líceum diákjai: Baliga Panna, Cuculeanu Cristian, Fehér Anna, felkészítő tanár: Szász Anikó).
 

Gratulálunk a díjazottaknak, a résztvevő csapatoknak és a diákokat felkészítő tanároknak egyaránt.

 
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: