2011-05-23 14:01:39• hírek • Szatmár.ro

Anyanyelven kell tájékoztatni

Az elmúlt időszakban Günthner Tibor RMDSZ-es szenátor, a Szenátus egészségügyi bizottságának tagjaként, több bizottsági taggal közösen, három olyan indítványt nyújtott be, amely az egészségügyi törvények módosítását célozza meg.

A 95/2006-os törvény 259 cikkelyének a módosítása az egészségügyi biztosítások kisebb változásait foglalja jogszabályba, a másik indítvány pedig az orvos szakértő státuszára vonatkozik.
A három törvénymódosítás közül kisebbségi nemzetek számára a legfontosabb a betegek jogaira vonatkozó 46/2003-as törvény kiegészítő és módosító indítványa. Günthner Tibor szenátortól megtudtuk, hogy ennek egyik legfontosabb pontja, hogy létrehoznak egy egészségügyi tanácsosi funkciót, amelynek feladata az lesz, hogy felügyeljen a betegek jogainak betartását, s ha szükséges tanácsot is adjon majd. Az egészségügyi tanácsos a polgármesteri hivatal vagy a megyei tanács szaktestületében lesz alkalmazva.

A törvénymódosítás szerint már nemcsak a családi orvosokat választhatnák meg a jövőben a betegek, hanem a szakorvost és a kórházat is.

Egy másik kiemelten fontos kitétele a törvénymódosításnak, hogy jogszabályba foglalják a páciensnek azon jogát, miszerint teljes körű tájékoztatást kapjon a számára legmegfelelőbb és a rendelkezésre álló kezelési módokról. Ugyancsak jogában áll, hogy kórházba kerüléskor tájékoztassák az intézmény belső szabályozásáról. Arra is kitér a jogszabály, hogy ezen tájékoztatást világosan és érthetően kell a betegnek elmondani, mellőzve az orvosi szaknyelv közember számára érthetetlen részeit. „Ami számunkra különösen fontos, hogy törvény-kiegészítés kitér a kisebbségi nyelvhasználatra, azaz olyan betegek esetében, akik nem ismerik a román nyelvet kötelező, hogy az anyanyelvén hozzák a tudomására a vele kapcsolatos kezelési információkat" - tájékoztatott Günthner Tibor szenátor.

Ezen törvény további két cikkellyel egészül még ki. A 21-es kimondja, hogy az egészségügyi káderek nem adhatnak, szivárogtathatnak ki információkat a betegeik állapotáról audiovizuális eszközökkel, azaz a rádióban és tévében, csak és kizárólag a beteg beleegyezésével, s a bizalmassági szabályok betartásával. Tilos lesz a jövőben az orvosi beavatkozásokról szóló információkat vagy képeket bemutatni rádióban-tévében, illetve a páciens állapotáról bármit is közölni, ha a beteg nincs olyan állapotban, hogy ebbe beleegyezhessen.

Egy újabb cikkely arra is kitér, hogy a pácienseknek jogában áll orvosi dossziéjukat megnézni, egy írásban kérve ezt az adott egészségügyi intézménynél, ahol az iratcsomó található. A módosításba foglalták azt is, hogy a betegeknek jogában áll majd kártérítést kérni, ha nem kapta meg a kezelésével kapcsolatos információkat, vagy ha az egészségügyi alkalmazott túllépte a szakmai titoktartás határait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: