2019-05-06 10:25:17• hírek • Közlemény

Anyák napja Batizon, Erdődön, Kisbábonyban, Szatmárgörbeden, Kakszentmártonban és Németiben

Vasárnap kétszer is köszöntötték a református édesanyákat Batizon. Először a délelőtti istentisztelet keretén belül két csokrot adtak át a legfiatalabb és a legidősebb édesanyának, majd a templomból távozó valamennyi édesanya kapott egy szál virágot.


Délután a római katolikus templomban folytatódott az édesanyák ünneplése, ugyanis már ötödik éve annak, hogy a római katolikus és a református gyermekek közösen egy verses-zenés ünnepi műsorral lepik meg az édesanyákat és nagymamákat. Az ünnepség kezdetén Király Lajos lelkipásztor-esperes az Ef 6,1-3 alapján hirdette Isten Igéjét, majd dr. Schupler Tibor házigazda-plébános köszöntötte az egybegyűlteket.

A közel egy órás ünnepi műsor megszervezésében illesse köszönet Piszárik Imelda hitoktatót, Chis Andrea óvónőt és Kuki Zsolt zenetanárt. Két meglepetéssel is készültek a szervezők: a református lelkipásztor és a római katolikus plébános egy énekkel örvendeztették meg az édesanyákat, majd a jelenlévő férfiak énekeltek az édesanyáknak. Az ünnepség szeretetvendégséggel zárult a templom udvarán, ahol a jelenlevők a finom fánk elfogyasztása közben beszélgethettek.

Legközelebb a két egyházközség tagjai június elején találkoznak a református templomban, ahol – gyermeknap alkalmából -, Istennek adnak hálát, előadást hallgathatnak meg a résztvevők, végül pedig a gyermekeknek a szabadban játékokkal, valamennyi résztvevőnek pedig szeretetvendégséggel kedveskednek a szervezők.

 

Hálát adtak az édesanyákért és nagymamákért Erdőd református templomában.

 



A vasárnap délelőtti istentiszteleten Kaszaniczki Csongor erdődi lelkipásztor Pál apostol efézusbeliekhez írt levele 6. részének első 3 verse alapján hirdetett Igét:

“Gyermekek! Engedelmeskedjetek szüleiteknek az Úrban, mert ez a helyes. “Tiszteld apádat és anyádat: ez az első parancsolat, amelyhez ígéret fűződik, mégpedig ez: “hogy jó dolgod legyen, és hosszú életű légy a földön.” A prédikáció fő üzenete ez volt: Egy különleges alkalom a mai, hiszen anyák napi ünnepséget tartunk a gyülekezetünk közösségében. Ahol köszöntjük az édesanyákat, nagymamamákat, és dédmamákat. Hálát adunk nekik a sok jóért és hogy felneveltek minket. A mai Igénk Isten kegyelméből eligazítást szeretne számunkra adni: a helyes örömteli ünneplésben, az Úrban.

Arra összpontosítja a tekintetünket, hogy rávilágítson egy harmonikus és ideális család mintájára. Egy minta, amit ad számunkra az Ige, amit nekünk keresztyén embereknek követnünk kell, ha azt szeretnék, hogy minden jól működjön egy családban. Adja Isten, hogy így teljen a mi ünneplésünk, amikor kölcsönönösen hálát adunk egymás iránt, családunkért, a gyermek a szüleiért és a szülő a gyermekért. Így lehet áldott ünnepünk és így legyen áldás az édesanyákon a nagymamákon dédmamákon, és az egész családokon! – mondta Kaszaniczki Csongor.

Az igehirdetés után a gyermekek szívet melengető verscsokra következett, amit örömmel fogadtak az ünnepeltek.

 

Vasárnap délután népes gyülekezeti közösségben ünnepelték, köszöntötték az édesanyákat, nagymamkat, dédnagymamákat Kisbábony református templomában.

 

 

Kala Noémi túrterebesi lelkipásztor, Anna történetét (1Sám 1,9-20) hozta a gyülekezet elé, aki 3000 évvel ezelőtt élt, de ugyanolyan gondokkal, problémákkal küzdött, mint a ma embere. A modern kori ember is szenvedéseket hordoz, kereszteket cipel, és ahogy Annát sem értették meg, úgy ma sem értjük meg egymást, nem érzünk együtt egymással. Minden szenvedés, megalázás ellenére, Anna Istenbe kapaszkodott, hozzá imádkozott. Ez az asszony hittel hordozta a gyermektelenséget, hittel imádkozott Istenhez, hittel kérte a gyermekáldást, hittel fogadta a fiúgyermeket, és végül hittel ajánlotta Isten dicsőségére. A lelkésznő elmondta, Anna példaként kell, hogy előttünk álljon, így érdemes élni, hitben, imádságban hordozni nehézségeinket, hittel imádságban nevelni gyermeket, hittel bízni Istenben.

Az ünnepi istentisztelet folytatásában a lelkésznő vezetésével a vallásórás gyermekek előadták az édesanyákat köszöntő kedves műsorukat. A színdarab úgy mutatja be az édesanyákat, mint közöttünk járó angyalokat, akiket Isten nagy gonddal, szeretettel teremtett. S hogy ki-ki számára hogyan vált édesanyává egy angyal, azt anya és gyermeke fotómontázs mutatta meg elsősorban az édesanyáknak, de az egész gyülekezetnek is.

Szép pillanatok voltak azok, amelyekben a gyermekek megajándékozták az édesanyákat az általuk vallásórán készített szív alakú kulcstartókkal és egy-egy szál virággal.

Gáti Tibor lelkipásztor, a záró szóban kifejezte örömét, háláját a szép ünnepért, a népes gyülekezetért. Elmondta, tudja, hogy sokak számára drága örömünnep az anyák napja, de tudja azt is, hogy vannak, akiknek szomorú, fájdalmas emlékezés. Mégis, az anyák napjában mindannyiunk számára közös nevező lehet a hálaadás. Hálásnak kell lennünk az Istennek az édesanyánk szeretetéért, értünk vállalt áldozataiért, jóságáért. A legtöbb, amit tehetünk az édesanyákért, hogy imádkozunk értük. S ahogy hallhattuk az igehirdetésben, a legtöbb, amit édesanyaként tehetünk gyermekeinkért, hogy imádságban hordozzuk őket, s kézen fogva őket, hozzuk el az Isten házába. Isten éltessen, áldjon meg minden édesanyát!

 

Énekszó, szavalat, vidámság, könnyek, ajándék. Ez jellemezte a Szatmárgörbedi- és Kakszentmártoni Református Egyházközségek szervezésében megrendezett anyák napi ünnepséget.

 

 

Kürti Tamás lelkipásztor mindkét gyülekezetben a Bibliaolvasó Kalauz aznapi igeszakasza alapján prédikált: „Szép dolog pedig buzgólkodni a jóban mindenkor és nem csupán akkor, ha köztetek vagyok, gyermekeim, akiket ismét fájdalommal szülök, amíg kiábrázolódik bennetek Krisztus.” (Gal 4,18-19.) Köszönet érte Istennek.

 

A Németi Református Egyházközség közösségi oldaláról megtudtuk, anyák napi ünnepséget tartottak a vasárnap délelőtti istentiszteleten a Németi templomban.

 

 

Ahogy az oldal szerkesztői fogalmaznak: "hogy még hitelesebb legyen az igehirdetés, egy lelkésznő édesanya, Bogya Kis Mária, a Szatmár-Szamos-negyedi református gyülekezet lelkipásztornője tolmácsolta Isten Igéjét János evangéliuma 19. részének 26-27 versei alapján: “Amikor Jézus meglátta ott állni anyját, és azt a tanítványt, akit szeretett, így szólt anyjához: “Asszony, íme, a te fiad!” Azután így szólt a tanítványhoz: “Íme, a te anyád!” És ettől az órától fogva otthonába fogadta őt az a tanítvány.” Köszönetet mondunk az anyai szívből szóló szolgálatáért!

Az igehirdetést követően Balvinszky Mária vallástanárnő vezetésével a bibliaórás gyermekek rövid műsorral köszöntötték az édesanyákat, nagymamákat, dédnagyanyákat. Hálás köszönet áldozatos munkájukért! Az ünnepi istentisztelet végeztével a presbiterek egy-egy cserép virággal kedveskedtek a jelen levő édesanyáknak. Isten éltessen minden édesanyát!"

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: