2006-05-19 18:26:27• hírek • Szatmár.ro

Bőrhibák: ne csak takargassa!

bo255.jpgA bőrhibák sok nő mindennapjait megkeserítik. Mert azt hiszik, csak palástolni lehet őket

A bőrhibák sok nő mindennapjait megkeserítik. Mert azt hiszik, csak palástolni lehet őket, orvosolni nem. Pedig a bőrgyógyász segíthet.

Van rosszabb a pattanásnál. Mert igaz, hogy ideig-óráig elcsúfítja arcunkat az éktelenkedő patis, de elmúlik. Viszont van olyan bőrhiba, amit sokszor még az alapozó sem fed el. És az istennek se akar elmúlni. Ilyenkor aztán nem marad más, mint megbújni a szoba sötétebb sarkában, hátha úgy senki sem veszi észre. Van más megoldás is, mint bújócskát játszani: a bőrgyógyászok, kozmetikusok egyre jobb és jobb szerekkel, terápiákkal tudnak segíteni akár a legcsúnyább bőrproblémákon is. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg a baj elhatalmasodik. Dr. Jánosy Eszter bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos is azt hangsúlyozza, figyeljünk oda magunkra, bőrünk változására. Bizonyos esetekben csak szakorvosi vagy kozmetikusi beavatkozás hozhat megoldást.

 

Jelmagyarázat:

:-) orvosolható
:-( nem orvosolható, csak elkendőzhető

Bőrhibák

Tünet: piros dudorok
Angióma :)

Az ér eredetű elváltozás kisebb vagy nagyobb  piros – néha kiemelkedő – képletként jelentkezik. Kis műtét segítségével orvosolható. Ha hirtelen sok angióma keletkezik a bőrön, ajánlott az alapos kivizsgálás, májbetegség húzódhat meg a háttérben. Az angiómára való hajlam gyakran öröklődik.

Tünet: bőrpír, hajszálerek
Rozácea :)

Kezdetben a bőrpír elmúlik, de később állandósul. Majd megjelennek az erek, mintegy rajzolatot képezve a bőrön. Későbbi stádiumban nagy pattanások is kifejlődhetnek pirosas alapon. A háttérben a faggyúmirigyek betegsége, a bőr ereinek beidegzési zavara, de genetikai tényező vagy hormonális okok is állhatnak. Gyakrabban jelentkezik hölgyeknél, általában klimax után. A kezelés a betegség előrehaladásának megfelelően változik. Kezdetben fertőtlenítőket, antibakteriális és gyulladáscsökkentő szereket érdemes használni. Ha a kis, látható ereket égetéssel elzárják, a betegség előrehaladása lassítható – a beavatkozás nem fájdalmas, nem marad utána heg. A rozácea kezelés nélkül egyre súlyosbodik. Amikor már megjelennek a gennyes pattanások, gyakran csak belső gyógyszeres kezelés segít. Az elhanyagolt rozácea következménye lehet az orr egészének megvastagodása, melynek kezelése csak műtéttel lehetséges.

Tehet ellene? Igen, étrenddel. Kerülje azokat az ételeket, melyek kipirulást okoznak – ne igyon  túl sok, túl erős kávét, ne egyen túl fűszeres, túl forró, valamint az epe működését, az emésztést rontó ételeket. Egyes tevékenységek szintén okoznak kipirulást, azaz fokozzák a bőrerek tágulását – a rozáceásnak nem ajánlott  a szolárium és a túlzásba vitt szaunázás.

Tünet: fehér foltok
Vitiligó :(

Autóimmun betegségnek tartják az orvosok, melynek lehet genetikai háttere is – megelőzése lehetetlen. Sajnos kezelésére sem találták még meg a tökéletes megoldást, bár külföldön és Magyarországon is több eljárással kísérleteznek. Például fényterápiával, ami előtt speciális krémmel kenik be a bőrt, vagy  gyógyszert adnak a betegnek. Kísérleteznek lézerrel is. Gyakran azonban nincs más megoldás, csak a betegség tüneteinek kozmetikai elkendőzése. Ma már nagyon jó minőségű, speciálisan erre a probléméra kifejlesztett fedősminkeket lehet beszerezni a patikákban vagy a kozmetikusnál. Mivel a vitiligós bőr általában fokozottan érzékeny a napsütésre, ezért csak nagyon magas faktorszámú fényvédővel ajánlott napozni. Jó hír, hogy egyes esetekben a nap hatására visszabarnul a bőr.

Tünet: mitesszerek
Akne :)

Főleg fiataloknál lép fel az aknés betegség. Ritkán, de a tinédzser kor után is előfordulhat. A betegség alapja a bőr túlzott faggyútermelése. Az aknénak különböző stádiumai vannak. Kezdetben még csak mitesszerek jelennek meg a bőrön, azaz szürke vagy fekete pontok. Szakértő kozmetikus segítségével, megfelelő fertőtlenítő, tisztító készítményekkel nagyon jól karbantartható. Ha ebben a stádiumban nem kezelik, a baktériumok a besűrűsödött faggyút begyullasztják. Ilyenkor célszerű bőrgyógyászhoz fordulni.

Ha a helyi terápiák kevésnek bizonyulnak, szükség lehet gyógyszeres kezelésre is, azonban csak orvosi javaslat alapján, megfelelő ideig, és megfelelő ellenőrzés mellett. Hogy az akne heggel gyógyul vagy anélkül, attól függ, a hám mely rétegét érintette a gyulladás. Akinél súlyosak voltak a tünetek, esetleg későn került orvoshoz, ráadásul hegképződésre hajlamos a bőre, annál nehéz a hegesedést megakadályozni. Ha mégis hegesedéssel gyógyult az akne, különböző módszerekkel csökkenthető, eltüntethető. A gyümölcssavas hámlasztás, a lézer, a dermabrázió egyaránt szóba jöhet, mint megoldás. Fontos, hogy mindig szakorvos döntsön a beavatkozásról.

Tünet: barnás hámlás, később fehér foltok a háton, mellkason
Gombás megbetegedések :)

Több fajtája létezik. A leggyakrabban látható, főleg háton és mellkason jelentkező fehér foltokért egy bizonyos gombafaj felelős. Ez a betegség kezdetben apró, egész finom barnás hámlásként jelentkezik. Ha ilyenkor nem kezelik, és fény éri a beteg területet, depigmentált (fehér) foltok alakulnak ki. Értelemszerűen nyáron jobban látszanak a foltok. Hatékony gombaellenes szerekkel kezelve  a betegség meggyógyítható. Ha megfelelő ideig tartott a kezelés, utána a napozás és a szolárium is megengedett.

 

Mit kenjen?

dr. Jánosy Eszter bőrgyógyász szakorvos:

„Fiatal korban elegendő a hidratáló krém. 25-30 év felett már oda kell figyelni a bőrápolásra: meg kell találni a bőrtípusnak megfelelő készítményeket. Kezdetben elég a nappali krém, később azonnban szükséges éjszakai és szemránckrém is. Tapasztalat, hogy a vékony, finom bőr fiatalabb korban szebb, ám hamarabb szorul rendszeres ápolásra, mert fokozottan hajlamos ráncosodásra. A vastag, zsíros bőr viszont tini korban okozhat problémát, ugyanakkor később kezd ráncosodni.”

Szépséghibák

Műtét utáni hegek :)

A hegképződés testtájaktól függ – a hát, a mellkas hegképződésre hajlamosabb. Nehéz előre megállapítani, lesz-e és milyen lesz a műtét utáni heg. A legszebben, szinte heg nélkül akkor gyógyul, ha ún. atraumatikus műtéti technikát alkalmaznak, azaz a lehető legkisebb beavatkozást hajtják végre, és olyan tűvel, fonallal varrnak, amely a lehető legkevésbé károsítja a bőrt. Ha mégis heg alakul ki, különböző eljárásokkal kezelhető: injekciós kezelésekkel, szilikonos tapaszokkal, gyógykenőcsökkel.

Hajlamos a hegesedésre? Ha valakinek régebbi himlőoltás, vagy korábbi sérülés helyén heg keletkezett, bőre valószínűleg hegképződésre hajlamos.

Sötét karika a szem alatt :(

Az esetek egy részében a szem alatti karikákra való hajlam alkatilag, családilag öröklődik. Megoldása szinte kizárólag kozmetikai: fedősminkkel elkendőzhető, vagy úgy, hogy az alapozó alá fehér korrektort teszünk. Mivel különböző betegségek esetén a szem alatti karika tünet lehet, adott esetben érdemes a beteget kivizsgálni. Leggyakrabban mégis a kialvatlanság, a fáradtság okozza a problémát. Ilyenkor a megfelelő mennyiségű alvás a „gyógyszer”.

Anyajegyek :)

Az anyajegyek vizsgálata egyszerű és fájdalommentes. Az orvos egy speciális nagyító, a dermatoszkóp segítségével veszi szemügyre az anyajegyeket. Még jobb, ha a látottakat számítógéppel is rögzíti. Az anyajegyek változása a gép segítségével tökéletesen nyomon követhető. A különböző paraméterek (pigmentáció, alak, aszimmetria, erezettség, kiemelkedés, vérzés, stb.) figyelembevételével nagy biztonsággal eldönthető, el kell-e távolítani egy anyajegyet. Ha igen, ez kizárólag sebészi úton történhet. Csak így biztosítható a korrekt szövettani vizsgálat, amely eldönti, jó- vagy rosszindulatú volt az elváltozás. Utóbbi esetben különböző kezelési protokollok vannak, amiket be kell tartani.

Bőrbajok a korral

- Tinikor Főleg az aknék keserítik meg a lányok életét. Ha bizonyos ételeket kiiktat az étrendjéből, csökkentheti a pattanásokat. Ilyen a kakaó, a csokoládé, a dió, a mák és az olajos magvak.

- Terhesség Terhességi foltok jelenhetnek meg a bőrön. Jó minőségű fényvédő krém használatával megjelenésük megelőzhető. A hormonális változás kapcsán aknék is előfordulhatnak – ezek a terhesség végén elmúlnak. A terhességi csíkok megjelenése ellen krémekkel védekezhet. Azonban ha kialakultak, csak elkendőzésük lehetséges.

- Klimax A változó korban a bőr szárazabbá válik. Különböző foktok jelenhetnek meg nemcsak az arcon, a kézen, de az egész testen. Ez a pigmentációs zavar (májfolt) hámlasztásos módszerrel, fehérítő krémekkel javítható. Nőgyógyász javaslatára – ha egyébként is szükséges – hormonpótló kezelés sokat javíthat a bőr állapotán.

- Idős kor A ráncok elkerülhetetlenül mélyülnek. Ennek lassítására és az érett bőr ápoltságához elengedhetetlen a bőrtáplálás, a hidratálás, a speciális krémek, a jó minőségű fedősminkek, alapozók használata.

- Figyelem! Míg a rosszindulatú melanóma minden korosztályt érinthet, a bazalióma inkább idősebb korban jelentkező bőrdaganat. Szerencsére kevésbé rosszindulatú, mint a melanóma. Főleg napfénynek kitett területen jelentkezik. Ha valaki idősebb korban hetek alatt sem gyógyuló, kis sebzésre, horzsolásra hasonlító hámhiányt, sebet fedez fel az arcán, a karján, esetleg a hátán, feltétlenül forduljon bőrgyógyászhoz.

 

Bőrszépség-megőrző tippek

+ Sok-sok alvás: Legszebb szépítőszer a pihenés, ezért mindig aludja ki magát. Ajánlott a napi 8 óra.
+ Bőrbarát étrend: A sok zöldség és gyümölcs általában jó választás, de mindenkinek magának kell kitapasztalnia, mely ételek jók, melyek károsak bőrének.
+ Folyadék: A megfelelően hidratált bőr minden életkorban fontos. Ezért a napi két liter folyadék kötelező, lehetőleg szénsavmentes ásványvíz, natúr gyümölcslevek, teák formájában.
+ Szauna: A klasszikus és az infra változat is csodákat tesz bőrével.
+ Mozgás: A kornak megfelelő sport természetes szépítőszer. De túlzásba soha ne vigye!
+ Kozmetikus: A problémás bőrűek számára elengedhetetlen. Ne csak akkor keresse fel, ha már súlyos a helyzet. Minél korábban kap szakszerű kezelést, annál jobb eredményre számíthat.
+ Tisztaság: A szépségápolás alapja a bőr tisztán tartása. A sminket minden nap tökéletesen le kell mosni.
+ Vitaminok: Gyakran néhány hetes vagy hónapos vitaminkúra látható javulást eredményez a bőrön.
- Emésztőrendszeri problémák: Visszahatnak a bőrre. A túl nehéz vagy puffasztó ételek éppúgy ártanak, mint a székelési problémák, vagy az epe-panaszok.
- Alkohol, dohányzás: A szervezetbe kerülő méreganyagok a bőrnek is ártanak. A szép bőr érdekében mindkettőt kerüljük!  Gyöngy Online

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: