2009-05-19 17:13:57• hírek • Gozner Gertrud

Anyajegy-vizsgálat az életért

Május 25-én ingyenes bőrgyógyászati vizsgálaton vehetnek részt, akik előjegyzik magukat a Romániai Bőrgyógyászati Egyesület Egy anyajegy megrövidítheti az életed - egy vizsgálat megmentheti az életed kampánya keretén belül.

A vizsgálat során a szakorvos átnézi a jelentkező bőrét kóros elváltozás után kutatva, valamint tanácsokkal látja el a hosszas napozás káros hatásairól, és arról, hogyan védekezzen az ultraibolya sugarak ellen. Előjegyeztetni magunkat a 0800 800 883 telefonszámon lehet hétfőtől péntekig, reggel 8 és este 20 óra között. A vizsgálatokat az ország minden városában, a kijelölt rendelőkben végzik el.

Vörös Gabriella bőrgyógyász szakorvostól megtudtuk, hogy Szatmár megyében nem túl gyakoriak a bőr rosszindulatú elváltozásai, a melanomák, az idén még egyetlen páciensénél sem diagnosztizálta a kórt, tavaly pedig két eset fordult elő a praxisában. Legtöbben a családban hallanak róla, valamelyik rokonnál jelentkezett a betegség és eljönnek a vizsgálatra, nehogy melanoma alakuljon ki náluk is - fejtette ki a szakorvos.

A Bőrgyógyászati Egyesület elnöke, Virgil Feier szerint az utóbbi három évben aggasztóan megnőtt a bőrrákos esetek száma az országban. 2006-ban 784 személy vett részt az ingyenes vizsgálaton, ebből 24 betegnél diagnosztizáltak kóros elváltozást, 2007-ben 737 megvizsgált lakosból 25-nél találták meg a betegséget. Tavaly, 2008-ban 2092 jelentkezőből 77-nél fedezték fel a bőrrákot. A negyedik alkalommal megszervezett kampányban minél több személyt szeretnének megvizsgálni, hogy időben felfedezhessék a betegséget.

Világszinten körülbelül 37 ezren halnak meg évente bőrrákban. Európai szinten a nőknél nagyobb arányú a megbetegedés, mint a férfiaknál, de az utóbbiaknál viszont magasabb az elhalálozási arány.


A túlzásba vitt napozás bőrrákot okozhat

A túlzásba vitt napozás bőrrákot okozhat


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: