2011-08-10 16:28:08• hírek • Kocsis Zoltán

Antonescunak ajánlották a Megyei Könyvtár egyik termét

Nae Antonescuról nevezték el a Szatmár Megyei Könyvtár azon termét, amelyben helyet kap a XX. század kiemelkedő román kulturális alakjának a teljes hagyatéka.

Nae Antonescu 1921-ben látta meg a napvilágot Krasznaterebesen, majd Nagyváradon és Kolozsváron végezte tanulmányait. A kommunista rendszer térhódításának elején politikai nézetei miatt börtönbe került, később azonban mégis iskolaigazgató lett szülőfalujában, egy időben pedig a Szatmári Tanügyiek Házát is vezette. A rendszerváltás előtt és után is számtalan folyóiratban publikált, a kommunizmus bukása után tevékeny részt vállalt például az „Ardealul" folyóirat megalapításában. Cikkeinek, tanulmányainak se szeri, se száma, összesen hét könyvet publikált, a kor több jelentős személyiségével levelezett, hagyatéka 42.000 írásos dokumentumot számlál. Antonescu 2008-ban hunyt el, szintén Krasznaterebesen.

Mircea Ardelean, a Szatmár Megyei Könyvtár igazgatója beszédében méltatta Antonescu munkásságát, majd elmesélte, hogy egy Máramaros megyei múzeum elől szinte az utolsó pillanatban sikerült megvenniük a hagyatékot. Ezen tettért köszönetet mondott a Szatmár Megyei Tanácsnak, annak elnökének, Csehi Árpádnak (aki nem tudott jelen lenni az eseményen), valamint Adrian Stef és Mircea Govor alelnököknek.

Mircea Ardelean igazgató balján Adrian Stef és Mircea Govor

Stef kijelentette, hogy a vásárlás lehetővé tételével a tanács „csak a kötelességét teljesítette", Govor pedig örömét fejezte ki, hogy ezt a „nagyon értékes hagyatékot sikerült megmentenünk a megye számára".

Mindhárom felszólaló köszöntötte Antonescu az eseményen részt vevő feleségét és lányát és megköszönték, hogy hozzájárultak a hagyaték megőrzéséhez.

A két politikus szót ejtett a megyei könyvtár jövőjéről is. Stef reményét fejezte ki, hogy az iskolai év kezdetére végre meg tudják nyitni az olvasótermet, míg Govor köszönetet mondott Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatalának és Városi Tanácsának, amiért az felajánlotta az új könyvtárnak otthon adó területet. „Már elkezdtük az építkezést megelőző adminisztratív munkát és amikor az új megyei könyvtár felépül, az lesz a szatmári kultúra legnagyobb napja", mondta Govor.

Jobb szélen néhai Nae Antonescu  felesége, mellette pedig lánya

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: