2012-07-16 09:45:38• hírek • MTI

Antonescu: nincs már hitele Basescunak

Nincs már hitele Traian Basescu felfüggesztett államfőnek, ezért fenyegetőzik Európával - állította Crin Antonescu ideiglenes államfő vasárnap este a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) temesvári kampánygyűlésén.

Romániában az államfő leváltásáról rendezendő, július 29-ére kiírt népszavazás előtt - a választásokhoz hasonlóan - politikai kampányt folytatnak a pártok. Az USL arra buzdítja kampányrendezvényein a választókat, hogy szavazzanak igennel, az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) pedig arra, hogy szavazzanak nemmel Basescu leváltására.
Az USL vasárnap este a temesvári Dóm téren szervezett nagygyűlést, amelyen az ideiglenes államfő is beszédet mondott. A rendezvényen a csendőrség szerint ötezer, a szervezők szerint 15 ezer ember vett részt.

Antonescu szerint Románia része Európának, és azok akarják leváltani Basescut, akik jogállamot akarnak, igazságot és független igazságszolgáltatást Romániában.
"Traian Basescu és az emberei minden hitelüket elvesztették, ezért Európával, az Európai Unióval, Németországgal és Amerikával fenyegetőznek. De Románia is és Európa is mi vagyunk! Mi, akik véleményt nyilvánítunk a népszavazáson. A ti nevetekben, azokéban, akik hisznek a nemzeti méltóságunkban, és európai jövőnkben, a szabad igazságszolgáltatásban, a ti nevetekben azt üzenem minden európai barátunknak, hogy " - mondta Antonescu a téren összegyűlt hallgatóságának, J.F.Kennedy amerikai elnök történelmi mondatát idézve, amellyel 1963-ban az Egyesült Államok támogatásáról biztosította a kommunista fenyegetés árnyékában élő nyugat-berlinieket.

A szónok kifejtette, hogy Románia a Temesváron elesett fiatalok véráldozatával vált az 1989-ben Európa részévé.
"Amikor 1989-ben az utcán voltunk, és sokan életüket adták, Basescu a kommunista nómenklatúra egyik irodájában bujkált, amint azt ő maga is bevallotta. Az 1990-es júniusi bányászjáráskor, amikor az embereket megverték, és kergették Bukarest utcáin, Basescu a bányászvonatokat szervezte" - mondta Antonescu.

Szerinte nem az USL ügyeit, hanem Basescunak és embereinek a korrupciós dossziéit fektette el az igazságszolgáltatás Romániában. Az USL ezért független igazságszolgáltatást akar, és Basescu leváltásra buzdítja a választókat - fejtette ki álláspontját az ideiglenes államfő.
Az USL temesvári nagygyűlésének résztvevői "Base - levágja a béreket", "Base - levágja a nyugdíjakat", "Játékosból néző lesz belőled" feliratú pólókat viseltek, és "Igen - népszavazáson", "Gyerünk a referendumra!" feliratú táblákat emeltek a magasba.

A román parlament július 6-án felfüggesztette tisztségéből Traian Basescu államfőt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: