2012-07-11 09:25:40• hírek • MTI

Antonescu még nem vált le senkit

Az ideiglenes államfő szerint Romániában nincs válsághelyzet: a választópolgárokra bízták a döntést egy politikai konfliktus ügyében, döntésüket pedig tiszteletben tartják.

Crin Antonescu ideiglenes államfő kizártnak nevezte kedden a személyi változásokat azoknak az intézményeknek az élén, amelyek vezetőit az államfő nevezi ki.

Crin Antonescu ideiglenes államfőként tartott első sajtóértekezletén újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: korábban más minőségben beszélt, amikor a legfőbb ügyész és a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének leváltását szorgalmazta. Ideiglenes elnökként kizártnak tartja a személyi változást ezeknek az intézményeknek az élén.

Antonescu hozzátette, nem téveszti össze a választott államfői tisztséget az ideiglenessel, sem a mögötte álló tekintély, sem a legitimitás szempontjából. "A legfontosabb, hogy ebben az átmeneti időszakban megőrizzük az intézmények működőképességét, és biztosítsuk a stabilitást, még akkor is, ha okunk volna bírálni azok működését" - magyarázta.
Arra az újságírói kérdésre, hogy szándékában áll-e kegyelemben részesíteni Adrian Nastase volt miniszterelnököt, Antonescu azt mondta: senkit sem akar kegyelemben részesíteni ideiglenes mandátuma idején, ugyanis szerinte ez is olyan cselekmény, amelyhez teljes államfői legitimitás szükséges.

Antonescu azt mondta: garantálja az alkotmány betartását és az állam megfelelő működését. Hozzátette, a külföldi partnereket, az Európai Uniót és a NATO-t is szeretné megnyugtatni, hogy Románia tiszteletben tartja valamennyi szerződésben vállalt kötelezettségét.
A felfüggesztett államfő leváltása ügyében július 29-ére kiírt népszavazásról Antonescu megállapította, ez egy normális, demokratikus alkalom a népakarat kinyilvánítására.

"Egy olyan pillanatban vagyunk, amelyet sokan rendkívülinek tartanak. Szeretném elmondani minden érdekeltnek, itthon és külföldön, hogy Románia egy demokratikus jogállam, amelyben a jog és alkotmányosság normális módon érvényesül. Románia elnökét felfüggesztették tisztségéből: ez alkotmányos keretek között történt, amint azt az alkotmánybíróság tegnapi határozata is visszaigazolta" - mondta Antonescu.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: