2012-07-17 09:13:20• hírek • MTI

Antonescu kihirdeti a referendum-törvényt

Crin Antonescu, Románia ideiglenes államfője bejelentette: kihirdeti a parlament által június végén módosított népszavazási törvényt, amely az alkotmánybíróság szerint megfelel az alaptörvénynek, amennyiben az államfő leváltásáról rendezendő népszavazáson részt vesz a választópolgárok többsége.

Az ideiglenes államfő a Victor Ponta miniszterelnökkel, Petru Filip ideiglenes szenátusi és Valeriu Zgonea képviselőházi elnökkel folytatott tanácskozás után jelentette be döntését.
Arra az újságírói kérdésre, hogy a részvételi küszöbre vonatkozó alkotmánybírósági döntés része-e a kihirdetendő törvénymódosításnak, Antonescu igennel válaszolt. Ez azt jelenti, hogy a parlament által felfüggesztett Traian Basescu államfő leváltásáról július 29-ére kiírt népszavazás érvényességéhez nagyjából 9 millió 150 ezer polgárnak (a szavazati joggal rendelkező választók 50 százalékának, plusz egy főnek) kell az urnákhoz járulnia.

Antonescu kifejtette, annak ellenére hozta meg döntését, hogy személy szerint fenntartásai vannak a törvénymódosítás  - valójában az alkotmánybírósági értelmezés - által megállapított érvényességi küszöbbel kapcsolatban, amely szerinte sérti a Velencei Bizottság (az Európa Tanács alkotmányjogászokból álló független szakértői testületének) ajánlásait.     Antonescu szerint a Velencei Bizottság népszavazásokról szóló kódexének 50., 51. és 52. cikkelyéből egyértelműen kiderül, hogy nem ajánlatos valamely részvételi küszöb elérésétől függővé tenni a referendumok érvényességét, mert az éppen azoknak a véleményét hatástalaníthatja, akik véleményt nyilvánítottak, a távolmaradási taktikázás bátorítja és meghamisítja a népakaratot.

Antonescu tisztázta, hogy a referendum - a törvénynek és a parlament határozatának megfelelően - egynapos lesz, cáfolva ezzel azokat a sajtóhíreszteléseket, amelyek szerint a kormány kétnapos referendumot akar szervezni, hogy minél többen mehessenek el szavazni. Az ideiglenes államfő szerint viszont nem kizárt, hogy július 29-én nem 8-tól 20 óráig, hanem 7-től 23 óráig tartanak majd nyitva a szavazóhelyiségek.

Arra a kérdésre, hogy mi történik azzal a jelenleg is érvényes sürgősségi kormányrendelettel, amely - egy nappal Traian Basescu felfüggesztése előtt - eltörölte az államfő leváltásáról rendezendő népszavazás érvényességi küszöbét, Antonescu azt mondta: ezt a jogszabályt a parlament dolga összhangba hozni az általa kihirdetendő törvénymódosítással, és erre meg is kérte a parlament házelnökeit.

Antonescu bejelentette: megállapodott a házelnökökkel, hogy a parlament erre a hétre meghirdetett rendkívüli ülésén módosítják azt az alkotmányellenesnek bizonyult sürgősségi kormányrendeletet, amellyel a Ponta- kormány az alkotmánybíróság hatáskörét csorbította. A rendelet szerint a taláros testület nem vizsgálhatja többé a parlament határozatainak alkotmányosságát - ezt azonban az alkotmánybíróság nem fogadta el.

Victor Ponta múlt heti brüsszeli látogatása alkalmával azt ígérte az Európai Parlament, illetve az Európai Bizottság elnökének, hogy kormánya tiszteletben tartja az alkotmánybíróság függetlenségét és határozatait. Az európai intézmények és számos európai ország vezetői aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy az államfő leváltását előkészítő bukaresti kormányzati intézkedések esetleg megértették a jogállamiság és az európai demokratikus alapelveit.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: