2012-07-09 11:56:20• hírek • MTI

Antonescu: Nastase nem kap kegyelmet

Crin Antonescu, a román szenátus frissen megválasztott elnöke cáfolja, hogy ideiglenes államfőként kegyelemben részesítené a korrupció vádjával bebörtönzött Adrian Nastase volt szociáldemokrata miniszterelnököt a július 29-ei népszavazás előtt - közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség a politikus egy vasárnapi esti televíziós interjúját idézve.

Antonescu hétfőn készül átvenni az elnöki hivatalt Traian Basescu felfüggesztett államfőtől, ha az alkotmánybíróság hivatalosan megállapítja az elnöki poszt "megüresedését".
A parlament pénteken függesztette fel Basescut, akinek leváltásáról a választók dönthetnek a részvevők egyszerű többségének voksával a július 29-ére kiírt népszavazáson. Az alkotmány értelmében - a poszt megüresedése esetén - a szenátus elnöke tölti be az ideiglenes államfői tisztséget. Az ideiglenes elnöknek csak annyiban korlátozott a hatásköre, hogy nem mondhat beszédet a parlamentben, és nem oszlathatja fel a törvényhozást.

"Nem merül fel, hogy ideiglenes államfőként kegyelemben részesítsem Adrian Nastasét július 29-ig vagy adott esetben a választásokig" - szögezte le Crin Antonescu, cáfolva azokat a sajtóhíreszteléseket, amelyek szerint a két év letöltendő börtönbüntetésre ítélt volt miniszterelnök kiszabadítása miatt vált sürgőssé a kormányzó Szociál-liberális Szövetségnek (USL) Traian Basescu államfő elmozdítása.

"Ez egy propagandahadjárat része. Amennyire én tudom, az igazságszolgáltatás független Romániában, és mi sosem fogunk azzal próbálkozni, hogy a befolyásunk alá vonjuk. Hogy beszélhetnek arról, hogy mi akadályozzuk az igazságszolgáltatást, amikor Adrian Nastasét éppen most ítélték el, és jelenleg is börtönben van?" - méltatlankodott Antonescu.

Az ideiglenes államfői tisztség várományosa ugyanabban a tévéműsorban leszögezte, kizárt dolog, hogy össze lehessen vonni az év végén esedékes parlamenti választásokat az esetleg előre hozott elnökválasztással.
"Ha július 29-én vagy 30-án, a népszavazás eredményeképpen hivatalossá válik, hogy a választók leváltották az államfőt, akkor 90 nap áll rendelkezésünkre, hogy megszervezzük az elnökválasztást. Ez azt jelenti, hogy október 30. a határidő. Egy másik alkotmányos előírás szerint viszont nem írhatjuk ki november 29. előtt a parlamenti választásokat" - magyarázta Antonescu.

A szenátus elnöke szerint a parlamenti választásokat akkor sem lehet hamarabb lebonyolítani, ha azzal minden frakció egyetért, mert az ideiglenes államfő nem oszlathatja fel a parlamentet.
Crin Antonescu arra számít, hogy Traian Basescut a résztvevők több mint kétharmadának voksával leváltják a július 29-ei népszavazáson, és az elnökválasztást szeptemberben rendezik meg Romániában.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: