2015-01-23 10:17:33• hírek • MTI

Obama: mindannyiunk fontos kötelessége az antiszemitizmus elleni harc

A párizsi kóser üzletben elkövetett támadáshoz hasonló incidensek nemcsak a zsidó közösséget, hanem az alapvető demokratikus értékeket is veszélyeztetik, ezért az antiszemitizmus elleni harc mindenki számára fontos kötelesség - hangsúlyozta az amerikai elnök az ENSZ Közgyűlésének az antiszemitizmusról tartott csütörtöki tanácskozása alkalmából kiadott közleményében.

Barack Obama a pluralizmust, a sokszínűséget, valamint a vallás- és a szólásszabadságot említette meg a féltett értékek között.

"Amikor a zsidók emberi és alapvető szabadságjogait elnyomják, gyakran más kisebbségek és rétegek jogai és szabadságai sem maradnak el messze (az elnyomatásban)" - írta az elnök.

"Mindezen okok miatt az antiszemitizmus elleni harc mindannyiunk számára fontos kötelesség. Minden országnak, minden régiónak és minden közösségnek ki kell vennie belőle a részét" - tette hozzá.

Barack Obama arra hívta fel az ENSZ-közgyűlés tagjait, hogy emeljék fel hangjukat ebben a közös küzdelemben, amelyhez az Egyesült Államok részéről rendíthetetlen támogatást ígért.

A 37 ENSZ-tagállam - köztük az Egyesült Államok, Izrael és az összes EU-ország - kezdeményezésére összehívott közgyűlési tanácskozáson, amely az első volt a maga nemében, Bernard-Henri Levy francia filozófus sürgette, hogy a világszervezet tagjai fogjanak össze az általa "radikális embertelenségnek" nevezett zsidógyűlölet ellen. Indítványozta, hogy jövőre is, utána pedig kétévente tartsanak konferenciát, hogy meggyőződjenek arról: a mozgósítás nem volt hiábavaló, és "a fenevadat féken lehet tartani".

"Aki egy zsidót Franciaországban megsért a zsidósága miatt, az Franciaországot támadja. Minden alkalommal, amikor támadás ér egy zsidót, a nemzetközi közösséget éri támadás" - hangoztatta Harlem Désir Európa-ügyi államtitkár.

Michael Roth német Európa-ügyi államminiszter rámutatott, hogy a "hangosan és agresszívan teret nyerő" antiszemitizmus az egész társadalom számára veszélyt jelent, ezért Németország - a holokauszt miatti felelőssége, a "zéró tolerancia" miatt - mindig élen jár majd az ellene folytatott harcban.

Meglepetésre felszólalt a tanácskozáson Abdalláh al-Mualimi szaúd-arábiai ENSZ-nagykövet, aki az 57 tagállamot tömörítő Iszlám Együttműködés Szervezete nevében kijelentette, hogy a muszlim országok elítélnek minden olyan kijelentést és tettet, amely "gyűlölethez, antiszemitizmushoz és iszlamofóbiához" vezet.

A nem hivatalos tanácskozáson a 193 ENSZ-tagállam mintegy fele vett részt, közülük mintegy félszáz állam képviselője szólalt fel.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: