2014-05-20 10:12:33• hírek • MTI

Antal Árpád: a székelyföldiek nem szakadárok, hanem autonómiapártiak

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Traian Basescu államfő Székelyföldre vonatkozó vasárnapi kijelentésére reagálván kijelentette: Székelyföld lakosai és politikusai nem szeparatisták, hanem autonómiapártiak.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sepsiszentgyörgyi szervezetét is vezető politikus egy hétfői sajtótájékoztatón kijelentette: az államelnök "magas labdát adott fel" neki - közölte a Mediafax hírügynökség.

Traian Basescu egy vasárnapi jászvásári (Iasi) fórumon kérdésre válaszolva kijelentette, nem lehet párhuzamot vonni Románia és Moldova közeledése, illetve egyes magyar politikusok "szeparatista törekvései" között. Hozzátette: Székelyföldön nincs ok aggodalomra. Ott az embereknek semmi kedvük a civakodásra, szeparatizmusra, elszigetelődésre. Ezt csak egyes politikusok erőltetik.

Antal Árpád úgy vélte, az elnök kijelentése jó lehetőséget biztosít a fogalmi tisztázásra, hiszen Moldovában két terület különbözősége mutatja, hogy mi a különbség a szeparatisták és az autonómia hívei között. "A Dnyeszteren túli területen szeparatistákról, Gagaúziában autonómiapártiakról beszélhetünk. Nagyon határozottan ki akarjuk jelenteni, hogy mi, mind a székelyföldi politikusok, mind a terület lakossága autonómiapártiak vagyunk" - jelentette ki a polgármester.

Antal Árpád hozzátette, a román hatóságok könnyen meggyőződhetnének arról, hogy Székelyföld lakosai autonómiát akarnak, ha nem akadályoznák meg, hogy népszavazást írjanak ki a kérdésben. Hozzátette, a korábbi székelyföldi népszavazási kísérleteket valamennyi alkalommal közigazgatási vagy jogi eszközökkel akadályozták meg.

A polgármester azt is megjegyezte, az elmúlt időszakban sok diplomata látogatott el Székelyföldre, ami azt jelzi, hogy a NATO-t és az Európai Uniót (EU) érdekli a székelyföldi helyzet.

"Mindenkinek azt mondtam, Székelyföld autonómiája Románia egyik megoldatlan problémája. Amikor a NATO és az EU befogadta Romániát, ezt a megoldatlan kérdést is integrálta. Innentől kezdve a kérdés rendezése nemcsak Bukarestre, hanem a NATO és az EU tagállamaira is hárul" - idézte a Mediafax hírügynökség Antal Árpádot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: