2010-02-01 17:01:19• hírek • Gozner Gertrud

Anne Frank naplója

Anne Frank életén és naplóján keresztül mutatja be a Holokausztot a hétfő délután a Művészeti Múzeumban megnyílt kiállítás. A Történelem a mának című foto-dokumentarista tárlat a Szatmárnémeti Izraelita Hitközség, a Szatmár Megyei Múzeum, a Romániai Zsidó Közösségek Szövetsége és a budapesti Holokauszt Emlékközpont közös szervezésében jött létre.

Amint Décsei Miklóstól, a Szatmárnémeti Izraelita Hitközség elnökétől megtudtuk, a kiállítás ötlete tavaly Debrecenben született meg, amikor ott vendégeskedve megtekinthették az Anne Frank tárlatot. - A hétvégén emlékeztek meg a svábok oroszországi elhurcolásárul, és most újabb szomorú történelmi eseményen van a sor: a zsidók deportálásán, mégpedig egy tizenéves lány szemével láttatva - magyarázta a hitközség vezetője.

Anne Frank német zsidó családban született 1929 június 12-én, és Anne Frank naplója címmel kiadott, a II. világháború idején írt naplójegyzetei tettek világhírűvé. Naplóját, melyben családjáról és barátairól, érzéseiről, meglátásairól, azaz életéről írt, tizenharmadik születésnapjától kezdve vezette 1944 augusztus elsejéig.

A család Adolf Hitler hatalomra kerülése után menekült el Németországból Hollandiába. Hollandiát a németek 1940 májusában lerohanták és megszállták. 1942 nyarán Anne nővére, Margot behívót kap "munkára Németországba". A családfő, Otto Frank tudta, hogy a behívó deportálást jelent, így már másnap elrejtőztek. Frankék egy másik családdal 25 hónapig bujkáltak Amszterdam belvárosában, Otto cégének hátsó épületében mindaddig, amíg egy máig ismeretlen személy fel nem jelentette őket.

A rejtőzőket először Westerborkba, majd Auschwitzba hurcolták, ahonnan Annét és nővérét, Margot-t Bergen-Belsenbe vitték tovább. 1945 március első heteiben, a tábor felszabadulása előtt néhány héttel mindketten tífuszban haltak meg. Anne Édesanyja Auschwitzban lelte halálát. Édesapjuk, Otto Frank megmenekült, Amszterdamba hazatérvén tudta meg, hogy felesége meghalt a koncentrációs táborban, később a Vöröskereszten keresztül kapott értesítést lányai haláláról.

Anne naplóját az egyik bújtatótól (Miep Gies) kapta meg. Miután elolvasta lánya személyes gondolatait, többek rábeszélésére 1947-ben adta ki, így lett Anne Frank naplója ismert és világhírű. A kiállítás szervezői fontosnak tartják, hogy a fiatalok ismerjék meg ezeket a tragikus eseményeket, hogy a jövőben ne ismétlődhessenek meg hasonló szörnyűségek.


Az Anne Frank tárlat február 28-ig látogatható


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: