2016-07-21 11:40:56• hírek • Szatmár.ro

Anna-bált tartottak a Reménység Központban

A Caritas által működtetett intézményben a sajtó képviselői választották ki a bál szépét.

A Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet által működtetett Reménység Központban az év minden jelesebb eseményéről megemlékeznek. Tartanak farsangi bált, ünnepi műsort adnak elő húsvétkor, karácsonykor, májusfát állítanak, megünneplik a nemzetközi nőnapot, és természetesen felköszöntik minden hónapban a születésnaposokat is. Csütörtökön, július 21-én pedig Anna-bált tartottak, amelyen megismerkedhettünk ennek történetével is.

A Szentgyörgyi Horváth Fülöp János rendezte 1825. július 26-án a füredi Horváth-házban az első Anna-bált lánya, Krisztina tiszteletére, aki 1805. július 15-én született Baján, öt keresztnevet is kapott, de ezek között nem volt az Anna. A hagyomány szerint Krisztina ezen a bálon ismerkedett meg későbbi férjével, eleméri és ittebei Kiss Ernő huszár főhadnaggyal. A 19. században ez a bál volt a legkedveltebb az arisztokraták körében és számos híresség vett részt rajta, mint Vörösmarty Mihály, Jókai Mór és Blaha Lujza is. Az Anna-bálokat több-kevesebb rendszerességgel tartották meg, de nem minden évben.

A Reménység Központban megtartott Anna-bálon 27 hölgy vett részt a táncos-zenés bevonuláson, közülük választotta ki a sajtó képviselőiből álló zsűri az Anna-bál szépét és két udvarhölgyét. Mint minden ilyen megmérettetés alkalmával, most is igen nehéz dolga volt a zsűrinek, végül Tinca Elisabetát választották a bál szépének, udvarhölgyei pedig Láng Ilona és Kupán Katalin lettek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: