2013-08-31 15:47:58• hírek • MTI

Anna Konik lengyel videoművész nyolc filmje hajléktalanokról

Anna Konik lengyel fotó- és videoművész nyolc filmből álló, hajléktalanokról szóló videóprojektje szeptember 5-től a budapesti Lengyel Intézet Platán Galériájában tekinthető meg In the Middle of the Way (Az út közepén) címmel.

A filmek hősei lengyel, német, orosz, osztrák, svájci, amerikai és magyar hajléktalanok, akikkel a művész utazásai során találkozott. Sorsukon keresztül, történeteik, sétáik, beszélgetéseik nyomán a néző bepillanthat a filmek helyszínéül szolgáló nagyvárosok ismeretlen, rejtőzködő részeibe - mondta Felvidéki Eszter, a Lengyel Intézet munkatársa az MTI-nek.

Az In the Middle of the Way alapvetően az utazás fogalmával, a fizikai és mentális helyváltoztatás témájával foglalkozik. Tadeusz Varsóban, Herman Berlinben, Szvetlana Moszkvában, Hans-Dieter Augustin Bécsben, Gábor Budapesten, Jenny és Pele Zürichben fedél nélküli, maga a szerző, Anna Konik Dobrodzien, Varsó és Berlin között ingázik és követi filmjének szereplőit a különböző helyszínekre.

A nyolc filmből a legújabb epizód főszereplője Gábor, egy budapesti hajléktalan és kiskutyája, Patrícia, a fekete tacskó. Mindketten megszerették és megszokták a Lengyel Intézet közelségét, és a szomszédos Nagymező és Andrássy út sarka lett egyik állandó helyük.

A videokamerával felvett filmek célja nemcsak történetek elmesélése vagy aktuális dolgok, események lejegyzése, hanem ürügy arra, hogy az alkotó az emberi lét mélyére hatoljon, megmutassa azt, ami az úgynevezett emberi állapot maga.
A hajléktalansággal járó mobilitás párbeszédet kezdeményez a földrajzi határok meghatározásáról és arról, hogy a nemzeti, földrajzi értelemben vett hovatartozás többé már nem olyan fontos tényező - idézte a művészt az intézet munkatársa.

Anna Konik a varsói művészeti akadémián végzett 2000-ben Krzysztof M. Bednarski és Grzegorz Kowalski tanítványaként. Idén video-szemináriumot tartott a Bielefeldi Egyetem Irodalom és Nyelvészeti Tanszékén, vendégtanár volt a berlini Humboldt Egyetemen és a salzburgi nemzetközi nyári akadémián.

A kiállítást, amely október 25-ig látható, Erhardt Miklós intermédia művész nyitja meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: