2011-03-18 00:08:25• hírek • Szatmar.ro

Angolok, franciák, németek: ennyi volt!

Hatalmas meglepetéseket hoztak a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőinek visszavágói: kiesett a Liverpool, a Manchester City és a Zenit Szentpétervár, három olyan csapat, amelyet a végső győzelem megszerzésére is esélyesnek tartottak. Elhullott továbbá a PSG és a Leverkusen, így az öt európai nagy bajnokságból már csak a spanyolok állnak versenyben a Villarreal révén. Folytatódott a Twente és a Braga csodája.

A Paris St.Germain az idei sorozatban négy hazai meccséből csak kettőt tudott megnyerni, kettőt pedig döntetlenre adott, sőt, az eddigi hét meccsén ötször is pontosztozkodás született, így az amúgy pazar formában lévő Benfica méltán remélhette, hogy meg tudja tartani 2-1-es előnyét a Parc de Prince stadionban. Ehhez egy lépéssel közelebb kerültek a portugálok, amikor a 26. percben Guaitan kihasználta Edel kapus naivitását és egy rövid sarokra leadott lövéssel megszerezte a vezetést a vendégeknek. A „sasok" nagyon sokat nem vezettek, hisz kilenc perccel később Bodmer egy kapáslövésből kiegyenlített. Összességében a Benfica egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet, a PSG pedig nem tudott komoly nyomást gyakorolni a vendégek kapujára. Bár Erdinc és Hoarau révén a franciák hagyták ki a mérkőzés két legnagyobb ziccerét, a veszélyes akciók számában a portugálok sem maradtak el, így megérdemelten jutottak tovább.

A szezon előtt (és annak során végig) a Manchester Cityt úgy említették a szakemberek, mint az Európa-liga nagy esélyesét. Mindezt a múlt hétig, amikor is világoskék-fehérek 2-0-ra kikaptak Kijevben a Dinamótól. A visszavágón aztán kiderült, ez a vereség sorsdöntő volt, akárcsak Balotelli csütörtöki produktuma: előbb kihagyott egy ziccert, majd csúnyán, talppal beleszállta Popovba, ezért egyből pirosat kapott...már a 34. percben. Öt perccel később ugyan Kolarov góljával az angolok megszerezték a vezetést (kellett ehhez Sovkovszkij kapus hibája is), de ezt követően hiába rohamoztak emberhátrányban is, még hosszabbításra sem tudták menteni a meccset.

Szintén a végső győzelemre esélyesnek tartották a Zenit Szentpétervárt, amely a másik nagy költekező ManCityhez hasonlóan szintén nagy verést kapott a holland Twentétől. A három gólos hátrányából aztán az oroszok bő fél óra alatt kettőt le is dolgoztak Sirokov és Kerzsakov révén, a szünetben azonban hiába állt be Huszti Szabolcs is, a hazaiak csak ziccerekig jutottak, gólig nem. Ezzel a holland bajnoki címvédő a 2008-as és 2009-es orosz bajnok Rubin Kazany után a 2010-es orosz bajnok Zenitet is elbúcsúztatta.


Sevcsenko nagy sikerre vezette a Dinamót a ManCity ellen fotó: .mcfc.co.uk
Sevcsenko nagy sikerre vezette a Dinamót a ManCity ellen fotó: .mcfc.co.uk


Holland sikerrel végződött tehát az egyik orosz-holland páros, a másikat viszont a kelet-európaiak nyerték: a Szpartak Moszkva már Amszterdamban is nyerni tudott, köszönhetően az Ajax pocsék helyzetkihasználásának. Moszkvában azonban már nem volt apelláta, Dimitrij Kombarov, Welliton és Alex góljaival simán nyerték a visszavágót. Készülhetnek a Twente ellen? Pénteken eldől.

Ha már az oroszoknál tartunk, két órával később Portóban az is eldőlt, hogy a Twente számára már csak egy kedvenc ellenfél maradt versenyben: a CSZKA Moszkva egy gólos hátránnyal érkezett a portugál városba, amit Hulk már az első percben megtoldott még eggyel. Viharos első félidőt produkáltak a csapatok, hisz a 23. percben Guarin tovább növelte a Porto előnyét, de hat minutummal később Tosics faragni tudott belőle. Újabb találat később már esett, így a három orosz együttesből csak egy jutott tovább.

Három csapattal jutott el idáig Portugália is, a „két nagy" mellett a harmadik a Braga volt. Amely az idei szezonban már kiejtette a Sevillát és a Celticet, ennek ellenére a Liverpool ellen esélytelennek tűnt. Csakhogy az angolok Bragában pocsék focival 1-0-ás vereséget szenvedtek. A visszavágón így is a vörösök voltak esélyesek, ám játékuk ezúttal sem javult. Cole kezdeti ziccere után nyolcvan percnyi előnyt adtak a kulturáltan, de óvatosan játszó portugáloknak, az utolsó tíz percben pedig már nem tudták begyömöszölni a hosszabbítást jelentő találatot sem.

Volt még egy ország, amely három csapattal szerepelt a legjobb 16 között, mégpedig Hollandia. A Twente sikere és az Ajax bukása után a PSV Eindhovenen volt a sor, hogy Glasgow-ban dűlőre vigye a továbbjutás sorsát a Rangers ellen. A Philips-stadionban nem született gól, az Ibrox-parban viszont csak 13 percet kellett rá várni: Dzsudzsák passzát Lens értékesítette. Ekkor talán kevesen gondolták, hogy ez lesz az egyetlen találat a mérkőzésen, ám az eredmény már nem változott. Pedig a 62. percben a skótok egy támadás végén három gólt is lőhettek volna, és a kavarodás során egy tizenegyes is járt volna a hazaiaknak...

Az odavágók előtt a talán a legnagyobb érdeklődéssel várt párharc a Leverkusen és a Villarreal összecsapása volt. Mivel azonban a spanyolok 3-2-re nyerni tudtak Németországban, a visszavágón toronymagas favoritként léphetett pályára. Fél óra elteltével Cazolra ráadásul tovább növelte csapata előnyét, majd újabb fél óra után Rossi is eredményes volt. A hajrában Rodriguez öngóljával a Leverkusen még szépített, ám a Villarreal az utolsó versenyben lévő olasz gárda (Napoli) után az utolsó németet is kiejtette.

 

Európa-liga, nyolcaddöntők visszavágói (összesített eredmény):
Paris St.Germain - Benfica 1-1 (2-3)
gólok: Bodmer (35.) illetve Guaitan (26.)

Manchester City - Dinamo Kijev 1-0 (1-2)
gól: Kolarov (39.)
A vendégeknél Tiberiu Ghioane nem kapott helyet a keretben

Zenit Szentpétervár - Twente 2-0 (2-3)
gólok:Sirokov (16.), Kerzsakov (37.)
A hazaiaknál Huszti Szabolcs a szünetben állt be

Szpartak Moszkva - Ajax 3-0 (4-0)
gólok: D.Kombarov (21.), Welliton (30.), Alex (54.)

Porto - CSZKA Moszkva 2-1 (3-1)
gólok: Hulk (1.), Guarin (23.) illetve Tosics ( 29.)
A hazaiaknál Cristian Sapunaru végig a pályán volt

Glasgow Rangers - PSV Eindhoven 0-1 (0-1)
gól: Lens (13.)
A vendégeknél Dzsudzsák Balázs végig a pályán volt

Villarreal - Bayer Leverkusen 2-1 (5-3)
gól: Cazorla (33.), Rossi (61.) illetve Rodriguez (82.)

Liverpool - Sporting Braga 0-0 (0-1)
A hazaiaknál Gulácsi Péter a kispadon kapott helyet

Skrtel ziccerét a 84. percben Artur védi, kiesett a Liverpool fotó: .liverpoolfc.tv
Skrtel ziccerét a 84. percben Artur védi, kiesett a Liverpool fotó: .liverpoolfc.tv


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: