2010-06-03 13:37:10• hírek • Szatmar.ro

Anglia hatvan éve vár

Capello legénysége lazán tovább kell jusson a C csoportból.

Alig több, mint egy hét választ el minket a földkerekség a nyári olimpiai játékok utáni második legnagyobb rendezvényétől, a labdarúgó világbajnokságtól. A 19. torna sokak szerint premiert hozhat, amennyiben Spanyolország életre kelti esélyeit, de egy premiert máris „behúzott" a viadal: ez az első világbajnokság, amelynek Afrika ad otthont. (Ez egyben azt is jelenti, hogy immár csak Óceánia nem rendezett foci-vb.-t.)

Sorozatunkban nem vállalkozunk arra, hogy megjósoljuk, Olaszország megvédi-e címét, Brazília megnyeri-e hatodik elsőségét vagy Spanyolország először felér-e a csúcsra. Arra viszont igen, hogy néhány szóban bemutassuk a nyolc csoportot és az őket alkotó csapatokat. Ezúttal a C csoport következik.

Anglia, a labdarúgás feltalálójaként, sokáig úgy gondolta, neki kiváltságok járnak, ezért nem is vett részt az első három világbajnokságon. Ezúttal viszont tényleg kiváltságos helyzetben van, hisz a papírforma szerint lazán tovább kell jutnia a kvartettből. De egy szóra térjünk még vissza az „(h)őskorba": 1950-ben vett részt először az angol válogatott egy vb.-n, és rögtön egy hatalmas pofonba szaladt bele Brazíliában. A lesajnált Egyesült Államok a csoportban a haiti születésű Joe Gaetjens góljával legyőzte és búcsúztatta a britek. (Az amerikai sajtó szerint az Egyesült Államok két nagy győzelmet aratott Anglia fölött, a másik a függetlenségi háború volt.)

Anglia tehát majd 60 éve vár a visszavágásra. Amire idén minden esélye megvan, hisz egy bombaerős kerettel utazhattak Dél-Afrikába, a kispadon pedig a zseniális Fabio Capello ül. A háromoroszlánosok gyenge pontja a kapus lehet, mivel James már 40 éves és sokat is volt sérült idén, míg Green és Hart nem rendelkeznek komoly nemzetközi tapasztalattal. Sokat segíthet persze ezen a gondon a Ferdninand - Terry páros, amely a torna egyik legstabilabb bekkpárjának tűnik. A széleken Johnson és Cole is igazi klasszisok, de ők hajlamosan elől feledkezni egy-egy támadás után. A középpálya Gerrarddal, Lamparddal, Carrickkel és Barryvel bombaerős, igaz, előbbi és utóbbi sem teljesen egészséges. A támadósorban Rooney-tól várják a gólokat, de Defoe is remek szezont hagyott maga után.

Nem mondható el ez Crouchról és Heskye-ről, ők ketten összesen 11 gólig jutottak az idén. Éppen ezért okozott komoly meglepetést az olasz mester döntése, aki kihagyta a keretből Walcottot és főleg Bentet, aki egymaga 24 gólt termelt az elmúlt szezonban.

Mindezzel együtt azonban az angolok legnagyobb hiányzója David Beckham (fotó), aki az elmúlt két évben mindent a vb.-szereplésnek rendelt alá, ám banális sérülés miatt ez meghiúsult. Ennek ellenére Anglia akár a végső győzelemre is esélyes lehet, amire talán rá is szolgál, hisz az 1966-os győzelem mellett mást nem tud felmutatni.

Anglia kerete:
Kapusok: Robert Green (West Ham), David James (Portsmouth), Joe Hart (Manchester City)
Hátvédek: Glen Johnson (Liverpool), Jamie Carragher (Liverpool), Rio Ferdinand (Manchester United), John Terry (Chelsea), Matthew Upson (West Ham), Ledley King (Tottenham Hotspur), Ashley Cole (Chelsea), Stephen Warnock (Aston Villa)
Középpályások: Gareth Barry (Manchester City), Frank Lampard (Chelsea), Michael Carrick (Manchester United), Steven Gerrard (Liverpool), James Milner (Aston Villa), Aaron Lennon (Tottenham Hotspur), Joe Cole (Chelsea), Shaun Wright-Phillips (Manchester City)
Csatárok: Wayne Rooney (Manchester United), Emile Heskey (Aston Villa), Jermain Defoe (Tottenham Hotspur), Peter Crouch (Tottenham Hotspur)


Anglia Beckham nélkül is aranyesélyes
Anglia Beckham nélkül is aranyesélyes


Az Egyesült Államokra tehát nehéz kezdés vár és ez akár a csapat további sorsát is befolyásolhatja. Mert Bob Bradley kapitány egy tehetséges csapatot vezethet majd Dél-Afrikában, amelyben európai rutinnal rendelkező játékosok sora kergeti a lasztit. Howard kapus klasszisteljesítményre képes, a Bocanegra, Cherundolo, Onyewu, deMerit alkotta védelem sem rossz. A középpályán Bradley és Dempsey is príma spíler, gondot okozhat azonban, hogy Edu, Beasley és Clark keveset játszott az idén. A csapat teljesítménye leginkább Donovantől függ, aki mellett Altidore lehet a másik ék, aki fiatal, erős és gyors, de angliai teljesítménye (28 meccs egy gól a Hull színeiben) nem túl meggyőző. Ezért némileg meglepő Eddie Johnson hiánya, Davies pedig nem épült fel balesetéből. A korábbi csodagyerek Freddie Adu hiánya csak azért meglepő, mert rendszerint be szokták hívni, Kljestan kimaradására viszont kevesen számítottak.

A játékerő alapján  az USA-nak minden esélye megvan ahhoz, hogy kövesse Angliát. Na nem sokáig, de a nyolcaddöntőig mindenképpen.
Az Egyesült Államok kerete:
Kapusok: Tim Howard (Everton), Brad Guzan (Aston Villa), Marcus Hahnemann (Wolverhampton)
Hátvédek: Carlos Bocanegra (Rennes), Jonathan Bornstein (Chivas USA), Steve Cherundolo (Hannover), Clarence Goodson (Start), Jonathan Spector (West Ham), Oguchi Onyewu (AC Milan), Jay DeMerit (Watford)
Középpályások: Michael Bradley (Borussia Mönchengladbach), Ricardo Clark (Eintracht Frankfurt), Clint Dempsey (Fulham), Landon Donovan (Los Angeles Galaxy), Maurice Edu (Rangers), Benny Feilhaber (Aarhus GF), Stuart Holden (Bolton), José Francisco Torres (Pachuca), DaMarcus Beasley (Rangers)
Csatárok: Jozy Altidore (Hull City), Edson Buddle (Los Angeles Galaxy), Robbie Findley (Real Salt Lake), Herculez Gomez (Puebla)


Egyesült Államok túlélheti a csoportkört
Egyesült Államok túlélheti a csoportkört


Az amerikaiak legnagyobb vetélytársa Szlovénia lehet, amely 2002 után másodszor jutott ki a vb.-re. Akkor mindhárom meccsüket elveszítették, ezen most mindenképpen javítana Matjaz Kek legénysége.  Érdekes csapat mellesleg a szlovénoké, ugyanis legnagyobb sztárjuk, Acimovic, aki 2002-ben ott volt az ázsiai tornán, 2006 óta nem szerepel nemzeti színekben. A mostani gárda erőssége Handanovic kapus, valamint a csatársor. Novakovic csapatkapitány a Kölnben, 22 gólt szerzett két év alatt a Bundesligában. A fiatal titán, Matavz (21 éves) Hollandiában 14 találatot jegyzett idén, míg Birsa Franciaországban játszik. Rajtuk kívül Ceasr szintén a Ligue1-ben edződik, míg Koren Angliában szerepel.

Talán érdemes lesz továbbra odafigyelni egy bizonyos René Krhinra: a középpályás mindössze 20 éves, az idén pedig bemutatkozott az Inter felnőttcsapatában. A keretben mindössze egy játékos keresi otthon a keretét, ez is mutatja, hogy nem egy rutintalan társaság a szlovénoké, akár tovább is juthatnak.

Szlovénia kerete:
Kapusok: Samir Handanovic (Udinese), Jasmin Handanovic (Mantova), Aleksander Seliga (Sparta Rotterdam)
Hátvédek: Bojan Jokic (Chievo), Marko Suler (Gent), Bostjan Cesar (Grenoble), Branko Ilic (Lokomotiv Moszkva), Matej Mavric (Koblenz), Elvedin Dzinic (Maribor), Miso Brecko (1. FC Köln), Suad Filekovic (Maribor)
Középpályások: Andraz Kirm (Wisla Kraków), Andrej Komac (Maccabi Tel-Aviv), Rene Krhin (Internazionale), Dalibor Stevanovic (Vitesse), Robert Koren (WBA), Aleksander Radosavljevic (Lárisza), Valter Birsa (Auxerre)
Csatárok: Milivoje Novakovic (1. FC Köln), Zlatko Dedic (Bochum), Zlatan Ljubijankic (Gent), Nejc Pecnik (Nacional), Tim Matavz (Groningen)


Szlovénia is okozhat nehéz perceket az ellenfélnek
Szlovénia is okozhat nehéz perceket az ellenfélnek


Algéria az afrikai pótselejtezőn az Afrika-bajnokság utolsó három kiírásának győztesét, Egyiptomot búcsúztatta el, ennek ellenére nem valószínű, hogy bármi maradandót alkothat. Rabak Szaban együttese az év eleji kontinensviadalon sem villogott, vélhetően Dél-Afrikában sem teszi majd. Bár akad a keretben néhány olyan játékos, aki komolyabb nemzetközi rutinnal rendelkezik (Bugerra, Jahja, Hallis, Belhadzs, Lacin, Ziani, Matmur, Gezzal), Algéria válogatottja nem tűnik képesnek kitörni a „futottak még kategóriából".

Minden esetre sokat kell javulniuk az Afrika-kupán mutatottakhoz képest, ahol a csapat csak a védekezéssel foglalkozott, a támadó játékuk pedig teljes veszélytelen és ötlettelen volt.

Algéria:
Kapusok: Fauzi Sausi (ES Szetif), Lunesz Gauaui (ASO Slef), Raisz M'Bohli Uhab (Szlavia Szófia)
Hátvédek: Abdelkader Laifaui (ES Szetif), Madzsid Bugerra (Rangers), Carl Medzsani (Ajaccio), Rafik Hallis (Nacional Madeira), Anter Jahja (Bochum), Habib Bellaid (Boulogne), Nadir Belhadzs (Portsmouth), Dzsamel Meszbah (Lecce)
Középpályások: Haszan Jebda (Portsmouth), Medhi Laszen (Racing Santander), Jazid Manszuri (Lorient), Adlen Gediura (Wolverhampton), Riad Budebuz (Sochaux), Dzsamel Abdun (Nantes), Fued Kadir (Valenciennes), Karim Ziani (Wolfsburg), Karim Matmur (Mönchengladbach)
Csatárok: Abdelkader Ghezzal (Siena), Rafik Dzsebbur (AEK), Rafik Szaifi (Istres)


Algéria pontszerzése meglepetés lenne
Algéria pontszerzése meglepetés lenne


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: